Yves LAMPAERT

Geboortedatum: 10 april 1991
Geboorteland: België

Op 22 maart jongstleden won Yves Lampaert Dwars door Vlaanderen, sinds dit jaar een 1 UWT koers op de UCI-kalender. Een officiële klassieker dus en daarmee trad de boerenzoon uit Izegem voor veel wielerliefhebbers uit de anionimiteit.
Helaas werd zijn zege na een fraaie solo overschaduwd door het nieuws die dag van weer een terroristische aanslag. Ditmaal in Londen. Het maakt de prestatie in zijn vijfde profjaar er echter niet minder om.
Na zijn profdebuut in 2013 bij Topsport Vlaanderen, rijdt hij de laatste drie jaar voor QuickStep. Dat hij in die ploeg vol met klassiekerspecialisten de kans krijgt om ook een graan mee te pikken zegt veel over zijn talent en persoonlijkheid.
In dienst van deze succesbrigade werd hij al eens zevende in zowel Parijs-Roubaix als in Parijs-Tours en dat maakte een einde aan zijn loopbaan als meewerkende boerenzoon op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders.
Hij had toen, net als gisteren Sebastian Langeveld, in Roubaix op het podium kunnen staan als de kopgroep van drie, waar hij toe behoorde met verder Degenkolb en Van Avermaet, niet vlak voor het einde door vier man was ingelopen. Hoewel hij bepaald geen strijkijzer is, werd Yves toen zevende en laatste in de eindsprint.
Hij geldt binnen QuickStep als een specialist voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Daarnaast kan hij goed tijdrijden en een deel van zijn training besteedt hij om met schema’s aan zijn tijdrit te werken.
Yves begon pas op zijn zeventiende met wielrennen. Hij had daarvoor jaren aan judo gegaan. Omdat hij laat is begonnen is hij niet zo handig in het waaierrijden of tussen de wielen in een peloton. Daar staat tegenover dat hij door het judo niet zo snel iets breekt als hij valt.
In de grote ronden heeft hij zich nog niet laten zien, behalve in de Vuelta van 2016 waar hij geen potten kon breken. Hij droomt wel van de dag dat hij de Tour de France mag rijden. Om een etappe te winnen, want dat is zijn liefste wens.
In kleine rondritten heeft hij zich wel al onderscheiden. Zo won hij al eens het jongerenklassement in de ZLM Tour en in 2015 won hij de Driedaagse van West-Vlaanderen. Niet alleen het eindklassement, maar ook de punten- en de jongerenrangschikking. Voor die laatste prijs komt hij niet meer in aanmerking want Yves Lampaert viert vandaag zijn 26ste verjaardag.

10-04-2017