Yoeri HAVIK

Geboortedatum: 19 februari 1991
Geboorteland: Nederland

Gerrie Hulsing, mijn Zaanse wielervriend en museumdirecteur, heeft met zijn uitgeverij Op den Vinken al heel wat wielerboeken op de markt gebracht. Ik heb er enkele in mijn bezit, zoals twee delen van de Kroniek Zaanlandse Wielerclub D.T.S.
Wie deze boeken doorneemt beseft pas goed dat het wielrennen een echte familiesport is. Als er zo’n Zaankanter met enig succes aan het fietsen is geslagen, kun je er donder op zeggen dat ook de kinderen, dan wel neefjes en nichtjes en daar weer afgeleiden van, zijn voorbeeld volgen.
In andere wielerclubs zul je ongetwijfeld hetzelfde beeld aantreffen, maar daar gaat het nu niet om. We hebben het hier over de Zaan, de regio waar bijvoorbeeld de families Stam, Havik en Kwantes met elkaar goed zijn voor hele generaties goede wielrenners. Wat niet iedereen weet is dat die families ook nauw aan elkaar verwant zijn. 
Het is allemaal begonnen met Klaas Kwantes. Dat hij de vader is van Willy is bekend, maar dat zijn zus de moeder is van Cees Stam, viervoudig wereldkampioen stayeren, weet misschien niet iedereen.
Wel weten de meeste wielerliefhebbers wel dat Cees de vader is van Danny, de laatste grote Nederlandse zesdaagsencoureur. Maar misschien weer niet dat Danny getrouwd is met Corinne Dorland, tienvoudig wereldkampioene in het fietscrossen. Later was ze ook heel goed in het mountainbiken en het veldrijden.
Cees Stam heeft ook nog een dochter en die is (of was) getrouwd met Henk Havik, een zoon van Cees Havik. Allemaal goede wielrenners geweest. Door het huwelijk van hun kinderen zijn Cees Stam en Cees Havik de opa’s van de jarige van vandaag: Yoeri.
Kunnen jullie het nog volgen, al die Zaanse bloedbanden? Het is allemaal heel netjes gegaan, niks geen inteelt of zo. Wel is er zorgvuldig voor gezorgd dat het wielertalent is doorgegeven. Dus ook aan Yoeri uit meerdere familierichtingen.
Met al dat DNA uit zijn Zaanse roots is Yoeri Havik op 24-jarige leeftijd al veertien maal Nederlands kampioen geweest in diverse wielerdisciplines. ‘Op weg en baan Yoeri vooraan’.
Misschien is zijn grootste talent wel het rijden van ploegkoersen en zesdaagsen. Twee maal behaalde hij het Nederlands kampioenschap ploegkoersen, beide keren met Dylan van Baarle als koppelgenoot.
Helaas wordt het aantal zesdaagsen elk jaar minder en de vraag is gewettigd of je als specialist daar wel je boterham in kan blijven verdienen. Hij heeft nu nog de mazzel dat Niki Terpstra graag met hem rijdt, een gevierde wegrenner die overal kan starten waar een zesdaagse wordt gehouden.
Maar Niki rijdt er maar een paar per seizoen, net genoeg om zijn vorm voor de weg niet te schaden. Dus of het zo blijft is de vraag. Voorlopig heeft Yoeri al zes keer in een SIX op het schavot gestaan. Vijf keer als derde en één keer met Terpstra als winnaar. Dat was 2014 in Amsterdam.
Om als beroepsrenner van de sport te kunnen blijven bestaan zal Yoeri dus ook op de weg moeten slagen. Om dat te kunnen zal hij naar een betere ploeg moeten in minimaal de ProContinental categorie.
Maar dat valt niet mee. Hopelijk lukt het hem dit jaar om als lid van de continentale 3M-ploeg zich bij een betere formatie in de kijker te rijden. Voorlopig gaan de grote ploegen nog niet met z’n allen naar de Zaan.
Yoeri, een fijne 25ste verjaardag toegewenst en ik hoop dat het geluk je in 2016 in alle opzichten toelacht.

19-02-2016