Xavier TONDO VOLPINI

Geboortedatum: 5 november 1978
Geboorteland: Spanje
Overleden op: † 23.05.2011

De maand mei van 2011 was een maand van diepe rouw voor de internationale wielersport. Op 9 mei verongelukte Wouter Weylandt in de Ronde van Italië en precies twee weken later kwam Xavier Tondo om het leven door een bizar ongeluk.
De Spanjaard werd tussen zijn eigen auto en de garagepoort van een skistation in Sierra Nevada verpletterd. Een maand daarvoor had hij nog de Ronde van Castilla y Leon gewonnen met negen seconden voorsprong op Bauke Mollema.
Hij was een van de kopmannen van de Movistar ploeg, waar ze hem hadden ingelijfd nadat het Cérvelo Test Team had opgehouden te bestaan.
In dat jaar bij Cérvelo won hij de Ronde van Catalonië, een etappe in Parijs-Nice en eindigde hij als zesde in de Ronde van Spanje.
Vanwege die prestaties was Movistar-manager Eusebio Unzue er als de kippen bij om Tondo in te lijven, onder andere met het oog op de Tour de France.
Voor hij voor Cervélo tekende was Xavier Tondo redelijk onbekend in het internationale wielrennen. Voor een jonge Spaanse coureur is het vrij moeilijk om internationaal door te breken.
In eigen land had hij af te rekenen met nogal wat concurrenten, die allemaal graag een contract willen bij een grote ploeg. Het liefst een Spaanse.
Daarom duurde het vrij lang voor Xavier bij Cervélo kon komen, ondanks het feit dat hij in 2007 al de Ronde van Portugal had gewonnen.
Hij was een uitstekende klimmer en een goede tijdrijder, die misschien net niet genoeg inhoud had voor de grote ronden. Het kleinere werk lag hem beter, ondanks zijn zesde plaats in de Vuelta van 2010.
Hij was in ieder geval in de Sierra Nevada om daar met enkele ploeggenoten een training op hoogte te doen in verband met de Tour de France.
Voor zijn ploeggenoot Benat Intxausti moet het een nachtmerrie zijn geweest, toen hij in de auto gezeten het ongeluk zag gebeuren en niets kon doen.
Xavier Tondo Volpini werd slechts 32 jaar.

05-11-2016