Xavier FLORENCIO CABRE

Geboortedatum: 26 december 1972
Geboorteland: Spanje

In de wereld van de popmuziek is het mogelijk één wereldhit te scoren en daar je verdere bestaan als muzikant op te teren. Een goed voorbeeld is twistkoning Chubby Checker.
Die trekt al meer dan een halve eeuw door de Verenigde Staten om in alle uithoeken steeds maar weer Let’s twist again ten gehore te brengen en er dik voor betaald te krijgen. Hij en zijn Nederlandse vrouw Rina Lodders leven er riant van.
In de wielersport komt het ook voor dat een renner één grote zege binnenhaalt om dan verder als een nobody mee te fietsen. Zo iemand is de jarige van vandaag, luisterend naar de mooie naam Xavier Florencio Cabre.
Hij won in 2006 verrassend de Clasica San Sebastian, een UWT-klassieker gelijkwaardig aan de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije. Althans volgens de UCI-kalender. In onze beleving blijft deze koers in het Baskenland ver achter bij bovengenoemde klassiekers.
Daarmee is de carrière van deze in de havenstad Tarragona geboren coureur wel zo’n beetje voor het nageslacht vastgelegd. Hij won de Clasica in het shirt van Bouygues Telecom waar hij drie seizoenen voor uitkwam.
In 2009 wilde Team Cervélo hem wel hebben maar Xavier zorgde ook daar niet voor uitslagen. Toen Cervélo er eind 2010 mee stopte, dreigde voor Florencio dan ook de Spaanse WW, waar al twintig procent van de Spanjaarden in zit.
Gelukkig ontfermde Geox zich over hem, maar in de schaduw van Sastre en Menchov kon hij ook daar geen potten breken. Het betekende min of meer het eind van zijn carrière want hij kwam niet meer bij een grote ploeg onderdak.
Het laatste wat van hem is vernomen was het bericht dat hij in 2010 op het laatste moment uit het Tourteam van Cervélo werd verwijderd omdat er efedrine in zijn plas was aangetroffen.
Renners roepen dan direct iets over neusdruppels, maar Xavier had een andere verklaring. Het spul zit ook in een zalf tegen zadelpijn. Daar kon het achterwerk van Florencio kennelijk niet tegen en dus greep hij in de Zwitsal voor babybilletjes.
Dus jonge moeders en vaders opgepast, als u aan topsport doet, na het behandelen van het kadetje van uw baby nooit naar de dopingcontrole, want volgens Xavier kunt u het dan wel schudden in de sport. Xavier Florencio Cabre zal het verder worst zijn, want hij viert vandaag zijn 44ste verjaardag

26-12-2016