Wout VAN AERT

Geboortedatum: 15 september 1994
Geboorteland: België

In Nederland hebben de wielerliefhebbers de mond net zo vol over de toekomstmogelijkheden van Mathieu van der Poel op de weg als ze dat in België hebben over de één jaar oudere Wout Van Aert, drievoudig wereldkampioen veldrijden.
Alle twee nog heel jong, allebei grote sterren in het veldrijden en alle twee grote talenten. Waar Van der Poel zijn uitstapjes naar de weg nog tot een enkele keer beperkt, daar is Van Aert sinds 2017 al serieus met wegrennen bezig.
Met als resultaat overwinningen in de Ronde van Belgisch Limburg, de Elfstedenronde, de Grote Prijs Pino Cerami en de Ronde van Denemarken. Dat is voorwaar geen kattenpis en het lijkt op de ouverture vooaar een mooie carrière als wegrenner.
Zeker als je daar zijn ereplaatsen bij optelt, zoals derde in de Strade Bianche, negende in de Ronde van Vlaanderen en heel recent de tweede plaats in het Europees kampioenschap achter de oude rot Trentin, maar voor zijn grote rivaal Van der Poel.
Van Aert is een groot talent en de verwachtingen zijn in zijn vaderland hooggespannen. Maar dan zal hij wel het veldrijden de rug toe moeten keren, want in het huidige wielrennen kun je dat er volgens niet bij doen als er honderd procent geëist wordt.
Zijn erelijst in die tak van de wielersport is ronduit indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat hij pas vier jaar beroepsrenner is. In die tijd werd hij drie keer Belgisch kampioen en eenzelfde aantal malen werd hij wereldkampioen.
Plus nog twee maal de wereldbeker, één maal de Super Prestige, terwijl hij drie maal de trofee won van de Gazet van Antwerpen, een regelmatigheidsklassement uitgeloofd door een verzekeringsmaatschappij. Kortom een erelijst waar veel gelauwerde veldrijders voor hem tien jaar of meer voor nodig hadden.
Hij reed de laatste jaren voor Verandas Willems-Crelan, een ploeg die eind dit jaar ophoudt te bestaan. Het Nederlandse Team Roompot is van plan via een fusie het multitalent Van Aert over te nemen, maar daar is de renner uit Herentals niet van gediend.
Hij heeft een erelijst waar je U tegen zegt en er zullen ongetwijfeld betere ploegen klaarstaan om hem in te lijven. En als er een WorldTour ploeg bereid is de afkoopsom van één jaarsalaris te betalen, dan heeft Team Roompot geen enkele kans.
Ook LottoNL-Jumbo, de WT-ploeg waar Van Aert’s voorkeur naar uitgaat, heeft kennelijk geen belangstelling meer vanwege die afkoopsom en dus is het wachten op een andere WT-formatie om de jarige van vandaag in te lijven.
Zijn contract bij zijn huidige sponsor Verandas Willems-Crelan loopt door tot eind 2019. Door de fusie met Team Roompot komt ook het contract met Van Aert in handen van ploegbaas Michael Zijlaard.
Maar daar hoeft de renner het natuurlijk niet mee eens te zijn. Het seizoen van de veldrijders staat voor de deur, maar dat raakt eventuele beslissingen niet. De ploegleider van Verandas Willems is Nick Nuyens en die is in de wintermaanden ook ploegleider van Sniper Cycling.
Voor die sponsor rijdt Wout Van Aert in de wintermaanden als veldrijder. Dat betekent dat hij nog even de tijd heeft en rustig kan afwachten wat er op zijn pad komt. Lekker in de wachtstand, terwijl hij vandaag zijn 24ste verjaardag viert.

15-09-2018