Wolfgang SCHULZE

Geboortedatum: 7 december 1940
Geboorteland: Duitsland

Wolfgang Schulze was in de jaren zeventig een sterk baanrenner die zich vooral toelegde op het stayeren en op het zesdaagsenwerk. Hij was drie keer West-Duits kampioen achter de grote motor en hij won tien zesdaagsen.
Zes daarvan met zijn landgenoot Sigi Renz, de drie andere met Horst Oldenburg (2X) en Jürgen Tschann, eveneens Duitsers en de laatste met Peter Post. Dat was in 1968 in zijn woonplaats Berlijn en Post had toen al last van een vervelende zitvlakblessure.
Hij wist dat hij zich een keer aan die dubbele zak moest laten opereren en aangezien dat een blessure is waar veel wielrenners mee te maken hebben gehad, werd er tijdens stille momenten, als de renners bij elkaar kropen, vaak over gepraat.
Post wilde zo snel mogelijk van die blessure af, want uit competitie zijn betekende in die tijd voor een beroepsrenner geen inkomsten. Wolfgang Schulze had zich ook eens laten opereren. In Berlijn en dat was goed afgelopen, want de Duitser zat binnen de kortste keren weer op de fiets.
Schulze wist Post te vertellen dat andere renners in diezelfde Virchow Kliniek al na vier dagen weer konden lopen en na veertien dagen de training al weer hadden hervat. De chirurg heette Kassau en na afloop van het zesdaagsenseizoen reisde Peter Post direct naar Berlijn.
Het ging faliekant mis, want een uur na de operatie kreeg hij inwendige bloedingen en zijn nieren functioneerden niet meer. In de Virchow Kliniek hadden ze geen idee hoe ze dat moesten aanpakken. Pas na enkele dagen lieten ze de patiënt overbrengen naar het Academisch Ziekenhuis van Berlijn.
Daar werd maar ternauwernood voorkomen dat de Amstelveense zesdaagsenkeizer zou overlijden. Schulze belde in paniek naar mevrouw Post in Nederland en Wolfgang en zijn vrouw Angelika vingen haar op.
Het is allemaal goed afgelopen en Post kwam zelfs nog terug op de fiets. Hij zal Wolfgang Schulze echter niet dankbaar zijn geweest voor het advies, want hij was door het oog van de naald gekropen.
Schulze zelf zal er niet mee hebben gezeten, want die was wel succesvol geopereerd in de Virchov Kliniek door dokter Kassau. De Berlijnse oud-renner viert vandaag bij leven en welzijn zijn 78ste verjaardag.

07-12-2018