Wim HOLLEEDER

Geboortedatum: 13 april 1927
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 02.06.1990

Ik heb deze dag wel eens vaderdag genoemd, want er zitten drie jarigen bij die een kind hebben voortgebracht dat veel bekender is geworden dan hijzelf. Bert Scheuneman (foto 1) is de vader van Niels Scheuneman en de enige van de drie waar het kind in de voetsporen van pa is getreden. Allebei goede renners, maar ook niet meer dan dat.
Bij Jef Dominicus (foto 2) ligt het anders. Deze in Ossendrecht geboren vooroorlogse Tourrenner verhuisde handig naar Brussel, om in eigen land de dienstplicht te ontlopen. Na zijn wielercarrière begon Jef een racespeciaalzaak in de deelgemeente Anderlecht, waar hij frames bouwde met de merknaam Mercure.
Hij trouwde er in 1942 met Belia van Lier, een Nederlandse zangeres, die in het Brusselse filiaal van de Folies Bergères optrad en verder in revues en operettes te zien was. Ze kregen één kind en noemden haar Antonia Arlette. Zij werd in de jaren zestig een beroemd tienerzangeresje met de naam Tonia (foto 3).
Ze groeide op, ging met haar tijd mee en wist zich te handhaven. Vooral in Duitsland waar ze veelvuldig was te zien in grote tv-shows en er ook een aantal hits heeft gehad. Ook vertegenwoordigde ze België een keer bij het Eurovise Songfestival.
De bekendste vader is natuurlijk Wim Holleeder (foto 4). In tegenstelling tot Bert Scheuneman en Jef Dominicus creëerde Holleeder een monster, waarover de kranten nog regelmatig vol staan.
Wim Holleeder was eind jaren veertig, begin jaren vijftig een bekende Amsterdamse wielrenner. Samen met zijn jongere broer Gerrit was hij een van de betere amateurs in Nederland.
De concurrentie was groot, want de broers hadden in de eigen regio te maken met mannen als Henk Faanhof, Hein van Breenen, Patsi Willekes, Jean Mehagnoul, Appie Donker, Cas Kleefstra en nog wel zo’n stuk of twintig landelijk bekende coureurs.
Wim Holleeder is ook nog even prof geweest, maar dat mocht geen naam hebben. Hij werd later de privé chauffeur van Freddy Heineken.
Dat is hij jaren geweest en iedere zaterdag waste hij de auto’s van de biermagnaat, terwijl zijn zoontje in het kantoor van meneer Freddy speelde en af en toe bij de baas op schoot mocht zitten.
Jaren later werd de multimiljonair door datzelfde zoontje ontvoerd. Dat deed hij niet alleen, maar met nog een paar van die lekkere jongens. Misschien een wraakoefening voor het ontslag van zijn vader.
Door overmatig drankgebruik werd Wim senior ontslagen. Hij was ook geen lieve jongen, nadat een publicatie openbaar had gemaakt dat hij de kleine Willem veelvuldig heeft mishandeld.
Waar dat toe kan leiden, vertelde Herman Krott me eens. Herman had in de jaren zestig een bedrijf in auto-elektra, gevestigd in de Amsterdamse Jordaan in dezelfde straat als de woning waar de familie Holleeder woonde.
“Wimpie was toen al de schrik van de straat”, aldus Herman.

13-04-2016