Willy PLANCKAERT

Geboortedatum: 5 april 1944
Geboorteland: België

In 1964 kwam hij bij het WK voor amateurs als eerste over de streep en werd wereldkampioen. Althans, dat dacht hij. Toen men hem vertelde dat een landgenoot al eerder de meet was gepasseerd, was hij ontroostbaar.
Die landgenoot was ene Eddy Merckx en voor Willy Panckaert was het de eerste tegenslag in een ongelooflijke carrière in de jeugdrangen en bij de amateurs.
Maar liefst 159 overwinningen had deze klasbak bij elkaar gefietst met zijn krachtige eindspurt. De kleine Van Steenbergen werd hij al genoemd en dat is een bijnaam die je in België niet cadeau krijgt.
Hem werd een grote toekomst voorspeld bij de beroepsrenners en al twee jaar later won hij op 22-jarige leeftijd het puntenklassement in de Tour de France.
Zijn carrière duurde nog vele jaren, want hij reed tot 1985, maar in die Tour had hij zich geforceerd en er is niet uitgekomen wat er in zat.
Hij werd een goede prof met een redelijke palmares, maar hij werd verre overvleugeld door zijn jongere broers.
De Planckaerts uit Nevele is een wielergeslacht dat met elkaar een erelijst van hier tot Tokyo realiseerde. Willy was misschien wel de meest talentvolle, maar Eddy werd de meest gelauwerde, met Walter daar kort achter. (op de foto vlnr. Willy, Walter en Eddy).
Willy zorgde er wel voor dat de familienaam in de picture bleef, want na het afscheid van Eddy trad Willy’s zoon Jo in de schijnwerpers.
Die had niet de klasse van zijn vader en ooms, maar hij was toch een redelijke prof die een mooie loopbaan realiseerde, maar in zijn nadagen betrokken werd bij het dopingschandaal rond de veearts Landuyt.
Het kwam hem op een schorsing van twee jaar te staan en daarmee verdween de laatste Planckaert uit het nieuws, want zijn neef Francesco – zoon van Eddy – is niet de renner gebleken die de faam van de Planckaerts kon voortzetten.
Voorlopig zullen we het moeten doen met Walter, nog steeds in de ploegleiderswagen en met Eddy, een populaire sidekick bij diverse tv-programma’s. Altijd lachen met De Kleine.
Hoe het met Willy gaat, heb ik niet kunnen vinden. Bij leven en welzijn wordt hij vandaag 72 jaar.

05-04-2016