Willy LAUWERS

Geboortedatum: 17 april 1936
Geboorteland: België
Overleden op: † 12.04.1959

Deze op jonge leeftijd verongelukte renner was ik al bijna vergeten toen ik hem bij mijn research voor het verleden van Peter Post tegenkwam. Hij was tweeënhalf jaar jonger dan Post, maar al op jeugdige leeftijd een vedette. Razend populair bij de vaste bezoekers van het Antwerpse sportpaleis was hij.
Rupske, zoals zijn fans hem liefkozend noemden, won talloze baanwedstrijden in Antwerpen, alsook de zesdaagse met Reginald Arnold en Ferdinando Terruzzi als maten.
Hij kreeg daardoor al hoge startgelden uitbetaald toen Peter nog om een contractje moest bedelen bij de matchmakers van Antwerpen en Brussel.
Zijn kans kwam toen Theo Baelemans, de programmamaker van Antwerpen, in de winter van 1956/’57 een achtervolgings- toernooi ging organiseren om de Savelkoul armband.
Volgens een knockoutsysteem werd er elke zaterdag gereden tussen twee achtervolgers en de winnaar moest het dan opnemen tegen een nieuwe kandidaat.
Al in de eerste ronde werd de Italiaanse achtervolger Mino De Rossi (wereldkampioen bij de amateurs in 1951) winnaar, maar niemand wilde tegen hem rijden.
Iedereen was bang voor zijn reputatie, behalve Peter Post want die had nog geen naam als wielrenner en had dus niets te verliezen. Hij was blij met de kans en die greep hij met twee handen.
De Rossi werd verslagen en daarna volgde de Zwitser Erwin Schweizer. En toen kreeg hij Willy Lauwers voorgeschoteld. Een renner die ondanks zijn jeugdige leeftijd al een fantastische erelijst kon overleggen.
In baanwedstrijden, maar ook in wegraces. Post werd geen enkele kans toegedicht tegen dit fenomeen en het sportpaleis was tot de nok toe uitverkocht toen de twee aan weerszijden van de baan op de fiets klommen voor 'het duel van de eeuw', zoals de Belgische kranten schreven.
Post las ieder woord dat over Lauwers geschreven werd en stelde tegelijkertijd vast dat zijn naam nauwelijks in het stuk voorkwam. Dat irriteerde en in die gemoedstoestand was Post levensgevaarlijk voor iedere tegenstander.
Hij vertrok als een raket en al binnen enkele ronden keek hij de Antwerpenaar in de rug. Die was nog maar net warm gedraaid toen hij het gevaar van achteren voelde.
Hij deed alles om terug te komen, maar het was een kat en muis spel. Post genoot van zijn overmacht en Lauwers leed de eerste grote nederlaag in zijn carrière.
Nog geen drie jaar later overleed Rupske Lauwers op de wielerbaan van Palma de Majorca na een val in een stayerswedstrijd. Vijf dagen voor zijn 23e verjaardag.

17-04-2016