Willy KEMP

Geboortedatum: 28 december 1925
Geboorteland: Luxemburg

De Luxemburger Willy Kemp was een goede beroepsrenner, die zijn beste jaren sleet als knecht van Charly Gaul, het uitzonderlijke klimtalent dat in 1958 de Tour de France won. Toen was Kemp er al niet meer bij want hij stopte een jaar eerder met de wielersport.
Hij was niet voor knecht in de wieg gelegd. Integendeel, zijn vader was een succesvol zakenman en Willy’s bedje leek gespreid. Hij deed als jong student economie aan wielrennen en zijn omgeving vond dat prima, als hij er maar direct mee zou stoppen als hij afgestudeerd was.
Maar hij had talent en kwam met regelmaat met de bloemen thuis. In 1947 werd hij zelfs wereldkampioen bij de studenten. En toen was het hek van de dam. In plaats van in het opgemaakte bedje te duiken koos hij tot verdriet van zijn familie voor het onzekere bestaan van beroepsrenner.
In 1949 werd hij wegkampioen van zijn land en hij startte tien keer in de Tour de France. Zijn hoogtepunt was het winnen van een etappe in 1955. Het was de vierde rit van Namen naar Metz en hij klopte de Fransen Quentin en Molineris in de sprint.
Hij maakte met Gaul deel uit van een zeer internationaal gezelschap met twee Oostenrijkers, twee Duitsers, twee Australiërs en vier Luxemburgers. In Nederland hadden we al eerder kennis met Kemp gemaakt, want in 1952 won de snelle man de eerste etappe van de Ronde van Nederland.
Hij bleef in Etten-Leur Gerrit Voorting en Edgar Sorgeloos in de sprint voor. Hij verdiende er onder andere de leiding in het klassement mee. De oranje leiderstrui wist hij echter maar één dag te behouden en hij reed die ronde ook niet uit.
In 1956 beleefde hij de opkomst van de merkenploegen in het internationale peloton. De Faema-ploeg mocht weliswaar nog niet aan de Tour de France deelnemen maar was ongekend sterk, misschien wel de sterkste in het internationale wielerpeloton.
Ga maar na, met Bahamontes, Gaul, Van Looy, Vannitsen, Poblet, Schaer, Schotte, Derijcke, Keteleer en onze Wim van Est had de Italiaanse fabrikant van koffiezetapparaten louter vedetten in huis. Maar de merkenploegen werden lang niet alle grote wedstrijden gevraagd.
Uit vrees voor het verlies van advertentie-inkomsten hielden de organiserende kranten van de Tour lang de boot af, maar in 1962 capituleerden ze als laatste van de grote rondes. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er is een tijd geweest dat de directie van de Tour de France gruwde van commercie.
Willy Kemp wordt vandaag 92 jaar. Ik hoop voor hem in goede gezondheid.

28-12-2017