Willy GRAMSER

Geboortedatum: 21 mei 1935
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 26.09.2008

Theo Buiting, telg uit het voorname Portugees-joodse bankiersgeslacht De Mattos kan er uren over vertellen en nog veel meer over schrijven. Over de jongens van Siebeldezwiebel, zoals hij het Noord-Limburgse dorp Siebengewald noemt.
Door die jongens werd in de jaren vijftig wielergeschiedenis geschreven. Het waren er maar twee, best veul voor zo’n kleine gemeenschap die uiterst goed met de racefiets overweg konden en hun dorp op de kaart zetten.
De ene heette Jaap Kersten en die was jarenlang een trouwe meesterknecht in de Nederlandse Tourploegen van na de periode Pellenaars. De ander heette Willy Gramser, de jarige van vandaag, en zijn naam werd in het amateurpeloton van die tijd met eerbied en een zekere beduchtheid uitgesproken.
Willy Gramser was een van de snelste renners van zijn tijd en bovendien een echt winnaarstype. Zijn eerste prestaties leverde hij in de zogeheten bevrijdingsrondjes die in de jaren na de oorlog overal werden georganiseerd.
De meeste jongens reden op een gewone fiets, want racemateriaal was duur en er was bovendien haast niet aan te komen. Maar prijzen en premies waren er wel en de jonge Willy zorgde er met zijn sprintvermogen voor dat hij altijd rijkelijk in de buit deelde.
Hij had talent en dat zag familielid Jacques Gramser, oud-beroepsrenner en later rijwielhandelaar te Nijmegen met genoegen aan. Jacques of Kobus was voor de oorlog redelijk succesvol geweest achter de motor.
Ome Kobus zorgde ervoor dat Willy niet alleen een echte racefiets kreeg, maar ook dat hij lid werd van een heuse wielervereniging, waar ze aan zijn talent begonnen te schaven en hem koersen leerden.
Met zijn indrukwekkende eindschot reeg hij bij de nieuwelingen en de amateurs de zeges aaneen. Hij kon echter meer dan sprinten en solo won hij de Ronde van Limburg, destijds de meest prestigieuze van alle Nederlandse amateurklassiekers.
Ook internationaal stond hij zijn mannetje en in 1954 won hij de Flèche du Sud, een loodzware etappekoers in Luxemburg. In 1958 werd Willy Gramser beroepsrenner en de verwachtingen waren in Siebengewald hoog gespannen.
Plaatsgenoot Jaap Kersten was al doorgedrongen tot de Nederlandse Tourploeg en nu Willy nog. Die begon bij de profs met het winnen van de B-versie van de Ronde van Vlaanderen en hij kreeg een invitatie voor de Ronde van Spanje. Hij bleek echter niet de mentaliteit te hebben om een goede beroepsrenner te worden.
Dat zorgde ervoor en ook geplaagd door nogal wat blessures dat de profcarrière van Willy Gramser niet werd wat menigeen zich daarvan had voorgesteld. Hij stopte al in 1960 met de wielersport met het stempel op zijn voorhoofd: ‘Niet geslaagd’.
De wielerjournalist Gerard Sillen schreef in 1953 in het blad Wielersport: ‘Het is gedurfd een prognose te stellen, maar let op, Gramser daar zit wat in en zonder vervelende tegenslagen en andere hiaten komt het er ook uit.’
Voorspellen is niet moeilijk, maar daarbij een voorbehoud maken, getuigt van wijsheid. Willy Gramser overleed op 26 september 2008 op de leeftijd van 73 jaar.

21-05-2018