Willy FALCK HANSEN

Geboortedatum: 4 april 1906
Geboorteland: Denemarken
Overleden op: † 17.03.1978

Een gigant uit een ver verleden, deze Willy Falck Hansen. In zijn vaderland zal hij wel geëerd worden als een van de grootste kampioenen aller tijden, want zijn erelijst is indrukwekkend en lang.
Maar liefst dertig keer kreeg hij de nationale Deense kampioenstrui om de schouders. Als sprinter, als specialist op de kilometer tijdrit op de baan en ook nog met verschillende partners op de tweepersoonsfiets, ook bekend als de tandem. Verder was hij twee keer de beste sprinter van de wereld.
Dat was in 1928 bij de amateurs en in 1931 bij de beroepsrenners. Hij was toen een soort overgangsfiguur tussen twee tijdperken. Lucien Michard had het vaandel overgenomen van Piet Moeskops door vier keer wereldkampioen te worden.
De Fransman werd op zijn beurt opgevolgd door de Belg Jef Scherens, die maar liefst zeven keer de sterkste van de wereld was. Zes keer vóór de Tweede Wereldoorlog en een keer erna. Tussen Michard en Scherens zat Falck Hansen en hij stond met beide heren op het podium. De Fransman als tweede en de Belg als derde.
Nou was die wereldtitel in eigen land en in zijn eigen geboortestad Kopenhagen niet onomstreden, want iedereen had duidelijk gezien dat Michard als eerste over de finish ging, behalve de Deense juryleden.
Die kwamen er mee weg omdat er nog geen fotofinishapparatuur bestond en er ook geen foto was gemaakt, waarop de zege van de Fransman goed te zien was. Ook op de Olympische Spelen liet de Deen zijn sporen na, want hij won er drie medailles in alle beschikbare metaalsoorten.
Brons in 1928 op de sprint, zilver in 1924 op de tandem met zijn landgenoot Edmund Hansen en goud in 1928 op de kilometer tijdrit, waar hij net iets sneller was dan onze jonkheer Gerard Bosch van Drakestein.
Falck Hansen won in zijn lange wielerloopbaan vele Grote Prijzen in tal van Europese steden en hij won ook nog een zesdaagse. Dat was in 1934 wederom in Kopenhagen en hij was daar gekoppeld aan de Duitser Rausch.
Voorwaar een gigant, maar wat voor man het was daar heb ik niets over kunnen vinden. Wel weet ik dat de op 4 april 1906 geboren Willy Falck Hansen op 17 maart 1978 is overleden. Hij werd 71 jaar.

04-04-2018