Willie SPENCER

Geboortedatum: 9 juni 1897
Geboorteland: Verenigde Staten
Overleden op: † 02.10.1963

Dit stukje gaat over Willie Spencer (foto 1 en 2), een vermaarde sprinter uit de tijd van Piet Moeskops. Het had net zo goed over zijn tweelingbroer Arthur (foto 3) kunnen gaan, want die was eveneens een goede sprinter uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Volgens het boek Temidden der kampioenen, de biografie van Piet Moeskops, was Willie de beste van de twee en dus is op gezag van Moeskops Willie Spencer de jarige van vandaag.
Big Pete noemt broer Arthur Spencer echter de snelste sprinter van zijn tijd. wat intrinsieke snelheid betreft dan. Sneller dan alle sprinters die in het boek van Joris van den Bergh de revue passeren en dat zijn er tientallen.
Dat betekent dat als je Arthur en alle sprinters van die tijd om de beurt op een vlak stuk weg voluit zou laten sprinten over een afstand van pakweg tweehonderd meter, Arthur de snelste tijd had gerealiseerd.
Op een wielerbaan met bochten en tegenstanders komt er al gauw tactiek bij kijken en daar was Arthur geen meester in. Willie was daar aanzienlijk bedrevener in, reden waarom Moeskops Willie Spencer de beste sprinter noemt waar hij tegen gereden heeft.
De twee broers werden geboren in het Engelse Manchester en de familie Spencer emigreerde, toen de tweeling nog in de kleuterfase was, naar Toronto in Canada.
Toen ze al wielrenner waren, emigreerden de twee nogmaals en nu naar Newark in de Amerikaanse staat New Jersey waar een wielerbaan lag waar veel wedstrijden werden georganiseerd. Ze vroegen daar de Amerikaanse nationaliteit aan.
Tussen 1900 en 1920 was Newark een echte wielerstad, waar nu ongeveer een eeuw geleden drie maal per jaar een zesdaagse werd verreden.
Hoewel ze dus qua snelheid tot de wereldtop behoorden, waren ze in de vele baanwedstrijden die destijds in Amerika werden verreden geen grootverdieners. Ze konden ondanks de vele contracten maar ternauwernood in hun levensonderhoud voorzien.
De reden? Ze waren niet spectaculair. Het waren vakmensen, die hun werk uitstekend deden maar bij het publiek waren ze niet populair. Men kwam niet voor de gebroeders Spencer naar de wielerbaan. Ze maakten – zoals Reggie McNamara – tijdens een zesdaagse niet twintig maal een doodsmak en ze hadden niet de good looks van mannen als Joe Fogler en Eddy Root.
Nee, Arthur en Willie Spencer waren wat mollige, kleine mannetjes van iets meer dan anderhalve meter hoog en ze hadden totaal niet de uitstraling van Jim Walthour, Freddy Goullet of Piet Moeskops.
Dat waren de mannen waar matchmaker Chapman de beurs wijd voor open trok. Ondanks hun snelheid tref je de beide Spencers niet aan in de uitslagen van de wereldkampioenschappen, want die werden meestal in Europa georganiseerd.
Omdat ze in die tijd alles zelf moesten betalen, hebben ze vanwege de hoge kosten, de inkomstenderving en de lange zeereis waarschijnlijk nooit deelgenomen. Daarom zijn Arthur en Willie Spencer ook vrijwel vergeten grootheden uit een tijd toen er wel zo’n zestig topsprinters aan beide zijden van de oceaan aan een sprinttoernooi deelnamen.
Ze leven alleen nog voort in de hoofden van een stel oude knarren in Nederland die het boek van Van den Bergh meerdere malen hebben gelezen en het bezit ervan nog steeds koesteren.
Arthur en Willie Spencer werden vandaag precies hondertwintig jaar geleden geboren. Willie overleed op 2 oktober 1963 op 65-jarige leeftijd. Wanneer Arthur is overleden heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Ik neem althans niet aan dat hij nog leeft.

09-06-2017