Wilfried PEFFGEN

Geboortedatum: 1 oktober 1942
Geboorteland: Duitsland

Na een korte carrière als handballer en voetballer werd Wilfried Peffgen uit Keulen op z’n zestiende wielrenner. Hij had talent en hij werd direct Duits wegkampioen bij de junioren. Zes jaar later werd hij het ook bij de amateurs. Hij werd daarna een echte Radprofi, bij wie het verdienen van geld voorop stond. Hij startte vier keer in de Tour de France.
In 1967 maakte hij bijna een doodsmak door een overstekend hondje. Er buitelden een aantal renners over hem heen van wie de Italiaan Mugnaini er het ergst aan toe was. De Italiaan moest worden geopereerd, maar de chirurg consulteerde veiligheidshalve, voor hij het mes in het gehavend stuk mensenvlees stak, bij ploegleider Pezzi of het slachtoffer soms wat gebruikt had. De pupillen waren zo gr ...
Het ja kon Pezzi niet uitsluiten en het nee niet garanderen, met als gevolg dat de chirurg met een god zegen de greep de scalpel in Mugnaini dreef en de fifty/fifty gok de goede kant op viel. Het wantrouwen van de medicust had weer tot gevolg dat de politie een paar dagen later een inval deed in de rennershotels. Het leverde een mooi schouwspel op van uit het hotel vluchtende half of geheel ontklede renners.
Of Peffgen daarbij was, vertelt het verhaal niet, maar het zou best kunnen. Je kon in die tijd beter uitzoeken wie niet gebruikte dan wie wel, want dan was je aanzienlijk eerder klaar.
Een jaar later werd Peffgen in de door Jan Janssen gewonnen Tour een etappe en legde hij beslag op de 22ste plaats in het eindklassement. Bij de andere drie deelnames eindigde hij steeds in de middenmoot.
In 1972 werd hij Duits kampioen op de weg en in diezelfde periode ging hij zich steeds meer toeleggen op de baan. Zesdaagsen en koppelkoersen werden zijn specialiteit. Hij was er goed in. Hij startte in 188 zesdaagsen en hij won er zestien. Meestal met zijn landgenoot Albert Fritz als koppelgenoot.
Maar het meeste succes behaalde Peffgen toch als stayer. Achter de grote motor van entraineur Dieter Durst werd hij drie keer wereldkampioen en vijf keer Europees kampioen. De Nederlandse stayers Cees Stam en Martin Venix hadden in de tweede helft van de jaren zeventig de handen vol aan hem, evenals de Italianen Pietro Algeri en Bruno Vicino.
Wilfried Peffgen stopte in 1982 met wielrennen en hij begon een rijwielzaak in Keulen. Daar heeft hij het jaren druk mee gehad want de loop zat er dankzij zijn naam goed in.
In de winter liet hij de zaak toch een aantal weken aan zijn vrouw over om als wedstrijdleider de Zesdaagse van Dortmund te runnen. Ook dat heeft hij vele jaren gedaan, maar helaas heeft is ook die zesdaagse op het veld van eer overleden.
Ongetwijfeld tot verdriet van Der Willy, want de speaker hoefde zijn naam maar te noemen of er klonk een ovationeel applaus van de immer volgeplakte tribunes in de Westfalen Halle. Er war noch nie vergessen.
Of hij die zaak nog runt betwijfel ik, want Wilfried Peffgen wordt vandaag 75 jaar. Ik hoop in goede gezondheid en met Alte Kameraden.

01-10-2017