Wilfried PEETERS

Geboortedatum: 10 juli 1964
Geboorteland: België

Subtoppers en vooral die wegkapitein of meesterknecht zijn geweest, zijn vaak goede ploegleiders. Voorbeelden te over: Jean-René Bernaudeau, Kim Andersen, Dirk Demol, Marc Sergeant, Hendrik Redant, Adri van Houwelingen, Rolf Aldag en natuurlijk ook Wilfried Peeters.
Vanuit hun functie in de ploeg bekijken en beleven ze de koers anders dan de kopmannen. Ze hoeven niet te winnen, alleen de omstandigheden creëren waarbinnen de kopmannen kunnen zegevieren.
Wilfried Peeters was jarenlang de meesterknecht van Johan Museeuw, terwijl hij zelf ook wel het een en ander kon. Zo staat de klassieker Gent-Wevelgem op zijn palmares, maar ook hooggenoteerde koersen als de Schaal Sels en de Omloop van de Vlaamse Ardennen.
Hij zal er ongetwijfeld heel blij mee zijn geweest, maar in de veilige beschutting van het peloton als de grote regelaar in de koers, voelde hij zich het meest senang.
In zijn negende jaar als beroepsrenner kwam hij in 1993 bij de Italiaanse GB-ploeg terecht, waar Patrick Lefevere de ploegleider was en Johan Museeuw de kopman voor de klassiekers.
Daar vond Peeters zijn bestemming en groeide hij uit tot de dienende renner die hij tot en met 2001 was. Na GB was dat bij de succesrijke Mapei-ploeg en daarna bij Domo-Farm Frites.
Toen hij stopte kwam hij in het ploegleidersteam van Domo terecht en daarna van QuickStep. Als eerste ploegleider inmiddels en ik heb nooit iets gehoord of gelezen dat de grote vedetten van die ploeg als Boonen en Bettini ontevreden over hem waren.
De afgetrainde coureur is inmiddels een stuk zwaarder geworden en hij oogt als een representant van het goede Vlaamse leven. Met altijd een brede lach op zijn gezicht.
En dat is het aardige van de ploegen van Lefevere, die sluitende mix van de Vlaamse rondborstigheid en het Italiaanse design. Hoewel er in het verleden wel eens een penetrant geurtje om de ploeg heeft gehangen.
Wilfried Peeters viert vandaag zijn 53ste verjaardag. In de Tour uiteraard.

10-07-2017