Wilfried NELISSEN

Geboortedatum: 5 mei 1970
Geboorteland: België

In de vele jaren dat ik de wielersport volg heb ik tal van valpartijen gezien. Het loopt gelukkig meestal goed af, maar er zijn ook chutes geregistreerd, waarbij je maag zich omdraait.
Zo’n valpartij gebeurde in de Tour de France van 1994 en al in de eerste etappe. 234 kilometer van Lille naar Armentières. Een rit voor de sprinters.
Een van hen werd al voor de start uitgeschakeld, want Frédéric Moncassin viel van het trappetje dat hij moest beklimmen om het presentieformulier te tekenen. In plaats van te starten, ging hij met een dubbele enkelbreuk naar het ziekenhuis.
De rit verliep zoals verwacht en de compacte groep denderde in Armentières op de finish af. In de brede straat waar de eindstreep was getrokken stonden de mensen dik opeengepakt achter de dranghekken.
Voor de hekken stond om de zoveel meter een politieman om te voorkomen dat iemand te ver over het hek zou hangen. Het publiek stond er al uren en ook de agenten waren al lang tevoren op hun plaats.
Dan ontstaat er vaak een vertrouwelijke sfeer tussen le flic en het publiek. Toen de renners in aantocht waren vroeg een jongetje uit het publiek of de agent een foto wilde maken. Dat wilde hij wel en hij ging er eens goed voor staan.
De gevolgen waren niet te overzien. Het peloton waaierde in de breedte uit van dranghek tot dranghek. Als hij gewoon was blijven staan had de agent al gevaar gelopen, maar als een beroepsfotograaf stond hij wijdbeens met de camera van dat jongetje in de aanslag.
Als hij heeft afgedrukt zou ik die foto wel eens willen zien. Wilfried Nelissen de Belgische krachtsprinter had de gewoonte om met zijn kop naar beneden te sprinten en hij zag de agent dus niet.
Hij knalde vol op de geüniformeerde sukkel en bleef bewusteloos liggen, nadat tal van renners over hem heen waren geduikeld. Toen hij weer bij kennis kwam, dacht hij de rit te hebben gewonnen.
Het zag er slecht uit, maar het viel allemaal mee, al moest hij wel opgeven. Twee jaar later knalde hij in Gent-Wevelgem vol op een verkeerspaaltje en met een dubbele scheenbeenbreuk, een gebroken dijbeen en een knieschijffractuur bleef hij liggen (foto 2).
Hij kwam nog wel terug, maar de macht was uit die poot en hij stopte kort daarna. Hij was vier keer wegkampioen van België, waarvan twee keer bij de profs. Hij won de Omloop Het Volk en de Tour de l’Oise.
Wilfried Nelissen viert vandaag zijn 47ste verjaardag.

05-05-2017