Wilco KELDERMAN

Geboortedatum: 25 maart 1991
Geboorteland: Nederland

Wilco Kelderman debuteerde in 2012 bij de profs in de Rabobank-ploeg. Hij werd gezien als een grote belofte. Die is hij nog aan het inlossen hoewel hij al een eerbiedwaardige erelijst bijeen heeft gefietst.
Hij had bij de beloften mooie dingen laten zien en werd prof met de ambitie om een goede beroepsrenner te worden en de Tour de France te rijden. Hij mag zeggen dat hij die ambitie al meer dan heeft waargemaakt.
Hij is inmiddels internationaal erkend als een goede klimmer en een uitstekende tijdrijder die in alle omstandigheden kalm en zichzelf blijft. Kortom, een echte ronderenner. Hij heeft alle drie de grote ronden al een of meer keren gereden met de Vuelta van 2017 als voorlopig hoogtepunt.
Als inwoner van de provincie Utrecht kon hij niet mooier in de Tour debuteren dan in 2015 toen de start in de stad Utrecht plaatsvond. Helaas lag hij in de derde rit op weg naar Hoei bij de massale valpartij waar ook Cancellara en Dumoulin slachtoffer van werden.
Het was de eerste van een reeks tegenslagen die hem in de jaren daarna parten speelden en dat zorgde voor een mentale druk waar zijn prestaties onder leden. Hierdoor gingen zomaar twee jaar verloren en dachten veel wielerliefhebbers al te vroeg te hebben gejuicht.
In 2017 stapte hij van LottoNL-Jumbo over naar Sunweb en werd hij herenigd met Tom Dumoulin. Al vroeg in het seizoen brak hij een vinger en in de Giro werd hij slachtoffer van een foutgeparkeerde motard, waardoor hij dezelfde vinger opnieuw brak en met een hand in het gips naar huis moest vertrekken.
Waar hij thuis op de bank zijn kopman Dumoulin de Giro zag winnen. In augustus stond hij als kopman aan de start van de Vuelta. Door een uitstekend gereden ploegentijdrit stond hij direct hoog in het klassement en daar is hij tot de laatste dag blijven staan.
Twee dagen voor het einde leek hij als derde, samen met winnaar Froome en nummer twee Nibali, het erepodium te gaan bemannen. Dat was ook zeker gebeurd als Contador de voorlaatste dag niet had uitgekozen om nog een nummertje hardfietsen op te voeren, waar menigeen hem niet meer toe in staat hadden geacht.
Toen Wilco op de Angliru de zwaarste col van de ronde even niet kon volgen, maakte de Rus Zakarin van de gelegenheid gebruik om hem van het podium af te rijden. Toen ook Contador hem in het klassement nog voorbijging leek het een vijfde plaats te worden.
Het werd toch nog een vierde toen de afscheid nemende Contador de laatste rit gebruikte om de ovaties van het publiek in ontvangst te nemen.
Daardoor had hij niet in de gaten dat Wilco wat tijd kon terugpakken en toch nog beslag leggen op de vierde plaats. In het besef dat die podiumplaats gezien zijn kwaliteiten er alsnog dik in zit. Hij is nog jong.
Wilco is vorig jaar getrouwd en wel met Rebecca, de dochter van oud-Tourrenner John Talen en Marjan Oosting, ooit ook een succesvol wielrenster. Het paar woont in België, maar of Wilco daar vandaag is om zijn 27ste verjaardag te vieren, betwijfel ik.
Pas in november van dit jaar heeft hij weer even tijd voor een privéleven.

25-03-2018