Wil VREESWIJK

Geboortedatum: 12 november 1930
Geboorteland: Nederland

Wil Vreeswijk uit Alphen aan den Rijn was in de jaren vijftig een graag geziene gast bij de Populaires op de Amsterdamse stadionbaan. Hij kon goed achtervolgen, maar had de pech in dat onderdeel op Piet van Heusden te stuiten.
Die Amsterdammer begon in 1952 met die discipline en werd in dat jaar eerst Nederlands kampioen en daarna wereldkampioen. Bij dat NK werd Wil Vreeswijk tweede en bij het WK bracht hij het tot de laatste zestien.
In de achtste finales verloor hij echter van de Fransman Andrieux. Maar dat is niet de reden waarom ik me hem herinner. Hij was een renner met een tomeloze aanvalsdrift, die in baanwedstrijden op het stadion, maar ook in criteriums verschrikkelijk te keer kon gaan.
In 1956 stond hij klaar om met een grote Nederlandse afvaardiging naar de Olympiade in Melbourne te gaan. Dat ging helaas niet door vanwege politieke redenen en Wil besloot direct prof te worden.
Hij ging zich toeleggen op het stayeren en met zijn aanvalsdrift was hij een aanwinst in dat wereldje. In 1957 werd hij tweede bij het NK achter Martin Wierstra en bij het WK in Luik werd hij met een vijfde plaats de beste Nederlander.
In de zomermaanden scharrelde hij zijn kostje wel bij elkaar, maar 's winters moest hij bij een baas aan de slag om in leven te blijven. In 1960 werd hij vertegenwoordiger bij het rijwielmerk Locomotief van de vroegere gangmaker Jan Slesker.
Dat was een wielerman, maar bovenal een zakenman. Die vond het niks dat Wil bleef fietsen. “Als je op je kokosnoot gaat, valt bij mij je rayon stil”, zei de voormalige gangmaker. Dus was het óf wielrenner blijven óf vertegenwoordiger worden.
De zoon van een fietsenmaker koos begrijpelijk voor de zekerheid van een vaste betrekking en hij verkocht zijn wielerspullen. Toen er in de jaren zestig hevig de klad kwam in de fietsenhandel, wachtte Wil zijn ontslag niet af.
Hij vond een baan als vertegenwoordiger in schoolboeken en artikelen voor gebruik in het onderwijs. Hij vond het leuk en had zijn bestemming gevonden. Na zijn pensionering was hij veel te levenslustig en vitaal om achter de geraniums te kruipen.
Zo werd hij taxichauffeur bij Valys. Dat is bijzonder personenvervoer en Wil zag op zijn oude dag weer alle hoeken van het land. Net zoals toen hij wielrenner was.
Hij zal dat nu wel niet meer doen, want als alles goed is dan viert hij vandaag zijn 87ste verjaardag. Ik hoop in goede gezondheid.

12-11-2017