Werner POTZERNHEIM

Geboortedatum: 8 maart 1927
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 22.04-2014

In het begin van de vorige eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland altijd goede sprinters gehad. Willy Arend, Henry Mayer, Walter Rütt, Albert Richter en Toni Merkens zijn namen van Duitse sprinters die in de WK-toernooien en de Grote Prijzen van destijds hoge ogen gooiden.
Na de oorlog, toen de wedstrijden betwist werden door een elitegroepje sprinters, had Duitsland alleen nog maar Potz. Werner Potzernheim uit Hannover om volledig te zijn, bronzen medaillewinnaar bij de Olympische Spelen van 1952 en 3e bij het WK amateurs van 1953.
Hij hoorde er jarenlang bij, maar hij was geen winnaar. Wel in eigen land waar hij tien keer nationaal kampioen sprint was, met waarschijnlijk nauwelijks tegenstand. Binnen dat groepje topsprinters, dat op elke baan in Europa emplooi had, was hij slechts programmavulling.
Wel was hij graag gezien onder zijn collega’s. In het boekje ‘Met banddikte’ dat Jan Derksen in 1961 samen met sportjournalist Dick Ariese schreef, staan nogal wat anekdotes en Potz speelt in vele daarvan een rol.
Omdat ze in die tijd alles nog met de auto deden moest er nog wel eens in hotels worden overnacht en het liefst deden de heren dat in steden waar wat te beleven was. Ze waren jong dus wilden ze wel wat.
Feesten konden de heren bijna net zo goed als hardfietsen. Van Vliet en Derksen waren wat dat betreft echte gangmakers, net als de Australiër Sidney Patterson. Potz bevond zich bij dat stappen meestal in hun kielzog, want alleen is maar alleen.
In die groep topsprinters bestond een bepaalde hiërarchie. Reginald Harris en Antonio Maspes waren pure sprinters die niets anders konden, maar Derksen, Van Vliet en ook de Zwitser Oscar Plattner waren van meer markten thuis.
Zo reed Derksen 26 zesdaagsen in zijn lange carrière, waarvan hij er geen één won, maar wel goed mee kon komen. Het was een manier om in de winter geld te verdienen, maar leuk vonden ze het niet.
In zijn boek wijdt Derksen een hoofdstuk aan deze harde labeur en somt daarin de koppelgenoten op die hij in die jaren heeft gehad. Zo werd hij in de Zesdaagse van Munster eens gekoppeld aan Potz en dat was geen succes.
De sprinter uit Hannover had totaal geen kaas van dat vak gegeten en een uur na de start had het koppel Derksen-Potzernheim al vijftien ronden achterstand, omdat de doodsbenauwde Duitser het verdomde om zich in de jachten te mengen en hoog in de baan met een slakkengang langs de balustrade bleef rijden en dat doodeng vond.
Na de vierde nacht haalde de wedstrijdleider het koppel uit de strijd en Derksen leverde zijn uitgeputte maat af bij de deur van diens hotelkamer. De volgende morgen was er in de ontbijtzaal geen spoor van Potz te ontdekken en Derksen maakte zich ongerust.
Toen er na lang kloppen op de deur van diens kamer geen teken van leven kwam, opende Derksen voorzichtig de deur en zag de Duitser in diepe slaap in rennerskleding en met zijn valhelm nog op op de rand van zijn bed zitten, te uitgeput om ook nog maar iets te ondergenomen.
Het is wel weer goed gekomen met Potz, al heeft hij nooit meer een zesdaagse gereden. Het kan ook zijn dat hem nooit meer een contract voor een zesdaagse is aangeboden.
Werner Potzerheim overleed op 22 april 2014 op negentigjarige leeftijd.

08-03-2018