Vladimir KARPETS

Geboortedatum: 20 september 1980
Geboorteland: Rusland

Vladimir Karpets stond direct na de eeuwwisseling bekend als een groot talent. De lange Rus uit Sint Petersburg won als neoprof al het jongerenklassement in de Tour de France en er werd met veel respect over hem gesproken.
Hij werd als prof ontdekt in 2004 door de scouts van de Spaanse ProTour-ploeg iBanesto, nadat hij opvallend had gepresteerd bij een Russische ProContinental ploeg. I Banesto was in de jaren negentig een grote ploeg met vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain in de gelederen.
Misschien zagen ze daar een opvolger in hem voor Big Mig, maar aan die verwachting kon de Rus niet voldoen. Hij verkaste naar Caisse d’Epargne. Een ploeg met een kwalijke reputatie, maar Karpets is nooit met doping in verband gebracht.
Hoewel talentvol is het er niet uitgekomen. Hij startte vijf keer in de Giro, negen keer in de Tour en vier keer in de Vuelta, maar als specifieke rondenrenner bereikte hij maar drie keer een plaats bij de eerste tien in de eindstand.
Twee keer in Spanje en een keer in Italië. Alle drie de keren een zevende plaats. In de kleinere ronden deed hij het beter, want hij was eindwinnaar in de Ronde van Rioja, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland.
Karpets zat beeldschoon op zijn fiets, was met zijn wapperende manen een opvallende renner, was een meer dan gemiddelde klimmer en een uitstekende tijdrijder. Toch is zijn naam niet lang in het geheugen blijven hangen.
Daarvoor is zijn erelijst te beperkt. Het heeft hem waarschijnlijk aan eerzucht en ambitie ontbroken, zoals dat met meer Russen het geval is. Wel moeten we het feit dat hij nooit betrapt is in zijn voordeel meerekenen.
Vladimir Karpets stopte aan het eind van 2013 met wielrennen en viert vandaag zijn 38ste verjaardag.

20-09-2018