Vito FAVERO

Geboortedatum: 21 oktober 1932
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 16.05.2014

Als je naar de niet al te indrukwekkende erelijst van de Italiaan Vito Favero kijkt, dan springt één uitslag er uit. In 1958 werd de man uit Treviso tweede in de Tour de France.
Bestuderen we het verloop van die Tour dan komen we er achter dat de Italiaan zes dagen lang de gele trui droeg. Hij veroverde dat kleinood in de Pyreneeën toen hij in de etappe naar Luchon tweede werd achter een ontketende Federico Bahamontes.
Met de gele trui om de schouders kreeg Vito van de Italiaanse ploegleiding de toezegging dat hij vanaf die dag de kopman van de Italianen zou zijn en niet langer Gastone Nencini, die als zodanig was gestart.
Favero verloor de trui in de etappe naar de Mont Ventoux, maar hij stond in kansrijke positie op de tweede plaats achter Raphaël Geminiani en ruim voor Jacques Anquetil.
Normaal gesproken was Maître Jacques uitgeschakeld, maar er moest nog een tijdrit worden gereden en daarin was Anquetil buitencategorie die minuten kon goedmaken.
Charly Gaul stond op dat moment met ruim zestien minuten op een hopeloze achterstand. Maar de weergoden waren de renner uit Luxemburg welgezind, want in de 21ste etappe van Briançon naar Aix-les-Bains gebeurde er een mirakel.
De dag begon zonnig maar zodra de eerste van de vijf cols was beklommen – waar Piet van Est als eerste boven kwam - pakten zwarte wolken zich samen boven het peloton en de temperatuur zakte in het hooggebergte tot nabij het vriespunt.
Alle renners vervloekten de dag dat ze wielrenner waren geworden, maar voor Charly Gaul was dit het ideale weertje. Volgens zijn soigneur, de Rotterdammer Gerrit Visser kon hij bij dat weer meer zuurstof opnemen.
Gaul ging er daarom eens goed voor zitten en reed vervolgens iedereen uit het wiel en op vele, vele minuten. Ook Geminiani, Favero en Anquetil hadden tegen dit geweld niets in te brengen.
Favero hield nog het langst stand en daaraan dankt hij die bewonderenswaardige tweede plaats achter de Engel van het Hooggebergte, een bijnaam die die dag meer dan terecht gekozen was.
Een jaar later kreeg Favero een déjà-vû toen Gaul in de Ronde van Italië dit nogmaals presteerde. Soms gebeuren er wonderen en wie er getuige van is heeft de kans een Bernadette te worden, het boerenmeisje dat in een grot in Lourdes Maria voor zich zag verschijnen.
Bernadette ontketende met de verschijning van Maria een ongekende toeristenindustrie, maar dat was bij Vito niet het geval. Hij werd niet heili en zalig verklaard en overleed op 81-jarige leeftijd op 16 mei 2014.

21-10-2018