Vincent LAVENU

Geboortedatum: 12 januari 1956
Geboorteland: Frankrijk

Niemand zal beweren dat Vincent Lavenu een grote wielrenner is geweest, hij zelf niet uitgezonderd. De Fransman was prof van 1983 tot en met 1991, maar pas in 1987 wist hij een contract te bemachtigen bij een ploeg van naam, te weten RMO.
In dat jaar behaalde hij zijn belangrijkste overwinning, namelijk de Tour des Pyrenées Méditerrannéennes. Een jaar later won hij in dienst van Look een etappe in de Ronde van Portugal en daarna nog drie andere minder belangrijke koersen.
Ik zou hem vandaag dan ook niet gekozen hebben als het daarbij was gebleven, want met zo’n palmares kom je niet door de ballotage van de slogblog. Met alle respect, want vaak gaat achter een minder geslaagde carrière een mooi verhaal schuil.
Ook bij Vincent Lavenu, want ik werd op hem opmerkzaam gemaakt door Marco Vermeij, een van de minder bekende Tourrenners in het derde deel van ‘Als je de Tour niet hebt gereden …’. De kortstondige carrière van de renner uit Lisse wordt daarin beschreven en ook zijn eenmalige Touroptreden in de kleuren van de Franse ploeg Chazal.
Dat was in 1994 en Vermeij had daar als zijn ploegleider te maken met Vincent Lavenu. De laatste drie jaar van zijn carrière had de renner uit Briançon voor ploegen gereden waarvan Chazal medesponsor was en toen hij eind 1991 met wielrennen stopte was hij ploegleider geworden.
Marco vertelde me dat het ploegje niet veel voorstelde. Hij woonde destijds in Frankrijk en was als amateur lid van een wielervereniging in Saint Quentin. Die ploeg had een materiaalsponsor die ook de fietsen en toebehoren leverde aan de profploeg waar Chazal bij betrokken was.
Om een lang verhaal kort te maken, Marco kreeg een contract aangeboden omdat de ploeg niet voldoende renners had om in 1994 de Tour de France te rijden. Hij heeft de veertiende etappe gehaald maar moest toen door ziekte opgeven.
Het was een beetje een armoedig gezelschap, vertelde Marco me toen ik hem over zijn avontuurlijk leven interviewde. Ze reden als enige ploeg in het Tourpeloton op staal en om de velgen zaten geen tubes, maar draadbandjes. Maar de verstandhouding in de ploeg was uitstekend en de saamhorigheid groot en dat was deels te danken aan die Lavenu.
De naam Lavenu klonk me wel bekend in de oren, maar ik kon hem niet thuisbrengen. Tot Marco zei: “Ik had nooit gedacht dat uit dat armoedige ploegje de huidige WorldTour formatie AG2R Mondiale zou groeien.” Toen wist ik weer waar ik de naam Lavenu van kende.
Inderdaad een grote ploeg, die elk jaar beter lijkt te worden. Vincent Lavenu is er de grote baas en met renners Jan Bakelants, Mathias Frank, Domenico Pozzovivo en vooral Romain Bardet, is de ploeg in de Tour en andere grote wedstrijden goed zichtbaar en succesvol.
Daar mag Vincent Lavenu best trots op zijn, want het komt maar zelden voor dat een internationaal onbeduidende ploeg tot het hoogste niveau doordringt. Ik ken er in het huidige peloton maar één en dat is Sunweb, die ooit begon als Skil-Shimano.
Vincent Lavenu, de Iwan Spekenbrink van Frankrijk, viert vandaag zijn 62ste verjaardag.

12-01-2018