Vatcheslav EKIMOV

Geboortedatum: 4 februari 1966
Geboorteland: Rusland

Toen in 1989 de Muur viel, die West-Europa van het ontluisterde Sowjet-rijk scheidde, wist Peter Post, manager van de zo succesvolle Panasonic-formatie, direct wat hem te doen stond.
Hij boekte een vlucht naar Sint Petersburg, dat toen nog Leningrad heette. Hij dacht de eerste en de enige te zijn, maar twee stoelen achter hem in het vliegtuig zat Paul Desmet, baas van de Belgische Histor-ploeg.
Post had in de dagen voor zijn reis die moeilijke namen in zijn kop zitten stampen en wist precies naar wie hij op zoek was. Toen hij Desmet in dat vliegtuig zag zitten begreep hij dat haast geboden was.
In Leningrad contracteerde hij luttele uren later Vatcheslav Ekimov, de op dat moment 23-jarige Russische tijdrijder. Het type renner waar Post zo van hield, eentje van hetzelfde kaliber als Schuiten en Oosterbosch.
Post wist wie hij in huis haalde, want Slava had al zes wereldtitels op zak en een gouden Olympische medaille. In no-time ontwikkelde de Rus zich tot een echte professional die in zijn eerste jaar als prof wereldkampioen achtervolging werd.
Verder realiseerde hij een rijke palmares met overwinningen in het Kampioenschap van Zürich, de Ronde van Valencia, de Driedaagse van de Panne, de Ronde van Nederland, de Tour Dupont en nog veel meer.
Hij bleef lang in Nederlandse dienst en boekte menig succes, omdat hij het vermogen had om in een finale uit het peloton te katapulteren dat op dat moment zestig in het uur reed. Behalve een fantastische coureur was hij ook een geweldige teamspeler.
Dat was ook Lance Armstrong niet ontgaan en hij haalde Ekimov in 1997 bij Rabobank vandaan en maakte hem tot zijn adjudant in de US Postal ploeg.
Ergens in 2000 – meen ik – stopte hij met de wielersport maar luttele maanden later haalde Armstrong hem over om toch weer op te stappen. Hij voegde er nog een paar sterke jaren aan toe.
Ik zag die prachtige atleet eens op het startpodium staan bij de start van de tijdrit in Eneco’s Tour. Scherp, geconcentreerd, lichtelijk trillend van de spanning. Het was zijn laatste wedstrijd.
Vatcheslav Ekimov viert vandaag zijn 51ste verjaardag.

04-02-2017