Uwe RAAB

Geboortedatum: 26 juli 1962
Geboorteland: Duitsland

Afgelopen zondagavond zag ik op tv een aflevering van Andere Tijden Sport over de carrière van zwemster Enith Brigitha. Zij liep in de jaren zeventig wereldkampioenschappen en Olympische medailles mis door het perfide sportbeleid in de DDR, de voormalige staat Oost-Duitsland.
Maar niet alleen in het zwemmen zijn de sporters uit het westen benadeeld. In vrijwel alle andere sporten, inclusief het wielrennen. Toen in 1989 de Muur viel kwamen de bekendste Oost-Duitse wielrenners direct naar het West-Europese profpeloton en bleken de meeste, goede maar de meeste niet meer dan modale wielrenners.
Uwe Raab was al 28 jaar toen hij eindelijk prof mocht worden. Het DDR-systeem stond professionalisme niet toe, maar toen het IJzeren Gordijn eenmaal was verdwenen stond de Nederlandse PDM-ploeg direct met een contract bij hem op de stoep.
Hij bleef drie jaar bij PDM en verkaste toen naar Deutsche Telekom. Uwe Raab was een van de pijlers van het DDR-systeem dat vele wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars heeft opgeleverd. In 1983 was Raab wereldkampioen op de weg en in 1986 won hij met drie andere Oost-Duitse renners brons in de ploegentijdrit over 100 kilometer
Ook was hij in 1988 winnaar van de Ronde van Oost-Duitsland, een wedstrijd waar de beste renners van het Oostblok voor naar de DDR kwamen. Maar koersen tussen de beste profs van West-Europa bleek toch andere koek. Het kwam er niet uit bij Raab en dat had voor een deel te maken met zijn leeftijd.
Voor het overige had het vooral van doen met de volstrekt andere mentaliteit waarmee in het Westen gekoerst werd. In het DDR-systeem was hij een vedette, maar toen hij op latere leeftijd in het profpeloton verscheen, moest hij zich opnieuw bewijzen.
Er bleek een groot verschil tussen de staatsamateurs van het communistische Oost-Europa en de profs en dat heeft Uwe Raab meer dan ondervonden. Aan het eind van 1995 zette hij een punt achter zijn carrière en werd ploegleider.
In een interview met een Duitse krant vertelde hij dat zijn afscheid alles te maken had met zijn weigering om zich epo te laten toedienen. Dat was bij Deutsche Telekom en het was de ploegleiding die hem dat min of meer opdroeg.
Toen hij weigerde werd hij, volgens Raab, niet meer opgesteld en had het geen zin meer om zijn loopbaan voort te zetten. Ik neem aan dat hij zich sindsdien bezighoudt met de fietsenwinkel in Dessau, waarvan hij samen met Thomas Siegel eigenaar is.
Uwe Raab viert vandaag zijn 54ste verjaardag.

26-07-2016