Urs FREULER

Geboortedatum: 6 november 1958
Geboorteland: Zwitserland

Met zijn lange lijf en die besnorde kop leek hij sprekend op Tom Selleck, de titelvertolker in de tv-serie Magnum. Snorren horen niet bij wielrenners, hoewel in de beginjaren van de Tour de France renners zonder knevel uitzonderingen waren.
In zijn tijd was Urs Freuler vrijwel de enige met snor en ik had daar vrede mee. Freuler zonder snor leek me geen gezicht. Hij was een geweldige wielrenner. Dominant, brutaal, flair uitstralend en een keiharde prof.
Hij was met zijn sprintcapaciteiten tevens een winnaar op de weg en op de baan was hij jarenlang een absolute vedette. Op de piste werd hij tien keer wereldkampioen, acht keer in de puntenkoers en twee maal in het onderdeel keirin.
Hij won 21 zesdaagsen met wisselende partners. Een aantal malen met René Pijnen en ook met Didi Thurau, Danny Clark en zijn landgenoot Daniel Gisiger. Op de weg won hij maar liefst 23 etappes in de rondes van Zwitserland en Romandië, maar ook in de Giro en de Tour.
Meestal in de sprint. Zijn power in de laatste meters was destijds voor Peter Post aanleiding hem naar Raleigh te halen, waar hij exact deed waarvoor hij was ingehuurd. Winnen! Later haalde Post hem nog een keer terug bij Panasonic.
Freuler was maar liefst achttien jaar beroepsrenner en ik was erbij toen hij eind 1997 in de Zesdaagse van Gent afscheid nam. Bijna veertig jaar en hij zag er vermoeid uit. Ik meende aan zijn houding op de fiets af te leiden dat hij last had van een zitvlakblessure.
Hij zat dan ook schuivend op zijn zadel zichtbaar naar het einde te verlangen. Na zijn afscheid bleef hij bij de wielrennerij betrokken als wedstrijdleider van de Zesdaagse van Zürich en als stimulator van de jeugd door het organiseren van dikke-banden-races.
Hij was ook enkele jaren manager van de Phonak-wielerploeg, maar aan die periode zal hij vanwege de affaire Floyd Landis niet graag herinnerd worden. Voor zover mij bekend is hij nu eigenaar en uitbater van een wielerboetiek in Uster met het complete assortiment wielerkleding.
En die snor? Die heeft hij ongetwijfeld nog steeds. Al is die misschien wat grijs geworden want Urs viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

06-11-2018