Tyler FARRAR

Geboortedatum: 2 juni 1984
Geboorteland: Verenigde Staten

Voor het Europese wielerpubliek was Tyler Farrar er opeens. We hadden voor 2009 nog nooit van hem gehoord en wisten ook niet dat hij in zijn vaderland de Verenigde Staten al een erelijst had opgebouwd, zowel op de weg als op de baan.
Maar toen hij in 2009, rijdend voor Garmin-Slipstream, ineens uitslagen ging rijden die gezien mochten worden, wisten we dat we er een sprinter bij hadden.
Hij kwam in 2007 naar Europa en kreeg een contract bij Cofidis. Ze zagen bij die Franse ploeg een tijdrijder in hem omdat hij als lid van een Amerikaanse ploeg twee keer een rit in de Tour de l’Avenir had gewonnen.
In Europa koos hij domicilie in Gent en leerde razendsnel Vlaams. De journalisten wisten hem gelijk te vinden en voor radio en tv klonken zijn analyses na afloop best grappig.
Maar er was in 2009 ook sportief aanleiding om hem voor de micro te halen, want hij verraste direct door een rit te winnen in de Tirreno-Adriatico, waarbij hij in een massasprint mannen als Boonen, Cavendish, Bennati en Petacchi vloerde.
Dat maakte veel indruk en toen hij later dat seizoen een etappe won in de Giro, de klassieker Vattenfall Cyclassics op zijn naam schreef en drie etappes in de Eneco Tour in zijn voordeel besliste, was zijn naam gevestigd.
In de Tour de France was hij ook nadrukkelijk aanwezig, maar daar kon hij een Cavendish in topvorm niet echt verontrusten. In 2010 begon hij met het winnen van de Scheldeprijs en etappewinst in de Driedaagse van De Panne.
In de Ronde van Italië pakte hij twee ritten om daarna af te stappen. In de bergen heeft Tyler weinig te zoeken, hoewel hij geboren en getogen is in de uitlopers van de Rocky Mountains, in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten.
Hij won dat jaar voor de tweede maal de Vattenfall Cyclassics en gretig pakte hij ook twee ritten in de Ronde van Spanje. Ik wil niet zeggen dat zijn zegereeks daarna voorbij was, want hij won nog wel het een en ander, zoals een rit in de Tour van 2011.
Maar behoudens die Touretappe was het verder niet echt indrukwekkend meer, wat hij presteerde en zijn carrière is min of meer als een nachtkaars uitgegaan. Hij fietst nog steeds, maar heeft als lid van de formatie van Dimension Data dit jaar nog geen uitslag gereden.
Het kan zijn dat hij langdurig geblesseerd is, dat weet ik niet. Heb daar ook niets over kunnen vinden. Wat ik wel zeker weet is dat Tyler Farrar vandaag zijn 33ste verjaardag viert.

02-06-2017