Toon STEENBAKKERS

Geboortedatum: 18 april 1916
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 29.08.2006

Vandaag precies tien jaar geleden overleed Toon Steenbakkers. Ik ben nog bij zijn begrafenis geweest. Samen met Piet de Vries, een tijdgenoot van Rooie Toon. Andere aanwezigen waren onder andere Kees Koot, Toos Schulte, de weduwe van Gerrit, en Piet Libregts.
Hij was net als Piet een wielrenner van lang geleden uit de tijd dat ze de reservebanden nog kruislings om de schouders droegen en van die grote aluminium drinkbussen voor op het stuur.
Rooie Toon werd hij genoemd en hij was de gabber van Gerrit Schulte. Ook tegenpolen, want de extraverte luidruchtige ex-Amsterdammer was in alles het tegendeel van de gemoedelijke, rustige Brabander.
Overal waar Schulte aan de start stond daar was Toon Steenbakkers ook van de partij. Dat eiste Schulte van de organisatoren. In ruil daarvoor hield Rooie Toon de Bossche Reus kilometers lang uit de wind (foto 2).
Ze konden met Toon droog en nat schuren, maar hij liet niet over zich lopen, zeker als er na de koers afgerekend moest worden en de organisatie niet snel genoeg over de brug kwam.
Dan liet hij zich horen en zien, met meestal tot gevolg dat er razendsnel werd uitbetaald. Niemand moest aan zijn centen komen, want hij nam zijn verantwoordelijkheid als kostwinner voor vrouw en kinderen zeer serieus.
Toon Steenbakkers was van 1939 tot en met 1953 beroepsrenner en hij pakte overal zijn prijsjes. Toen hij op 38-jarige leeftijd stopte had hij de keus om een café te beginnen of in de verzekeringen te gaan.
Hij koos voor het laatste, leerde het vak en werd een goede verzekeringsagent. Op zijn 59ste vond hij het welletjes en hij ging van het leven genieten, onder andere op de racefiets (foto 3).
Het wielrennen heeft altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. Hij volgde het tot op hoge leeftijd nog op de voet en heeft een maand voor zijn dood nog genoten van de Tour van dat jaar. Een paar dagen voor zijn overlijden werden er op televisie nog beelden getoond van de eerste Ronde van Nederland toen die in 1948 over de Afsluitdijk ging.
Daar was Rooie Toon als deelnemer bijgeweest en in de tweede rit greep hij net naast de overwinning. Hij was een prachtige man en een waardig representant van een generatie beroepsrenners dat maar ternauwernood van het wielrennen konden leven.

29-08-2016