Tony MARTIN

Geboortedatum: 23 april 1985
Geboorteland: Duitsland

Een van de grootste tijdrijders in het internationale peloton is Tony Martin, een Duitse coureur afkomstig uit Cottbus in de voormalige DDR. Toen deze heilstaat in november 1989 werd opgeheven was Tony vierenhalf jaar.
Hij is dus geen product van de verderfelijke sportcultuur maar als je hem ziet tijdrijden zou je het wel vermoeden. Wat kan die man fietsen en wat gaat het hard als hij doodstil op de fiets zit en alleen de beentjes malen.
Hij is een complete renner, want behalve een fenomenale tijdrijder kan hij ook goed bergop. Zo won hij eens in één seizoen het bergklassement in Parijs-Nice en de bronzen medaille bij het WK tijdrijden.
Hij heeft in zijn tiende jaar als beroepsrenner een indrukwekkende erelijst met zeven regenboogtruien en een zilveren Olympische medaille. Vier maak won hij het WK tijdrijden individueel en drie maal met zijn ploeg QuickStep.
Verder won hij drie maal de Ronde van België, twee maal de Ronde van Algarve, twee maal de Ronde van Peking en verder Parijs-Nice en de Eneco Tour. Als tijdrijder was hij zes keer kampioen van Duitsland.
Na jaren voor QuickStep te hebben gereden is hij dit jaar overgestapt naar Katusha. Ik heb dit seizoen nog niet veel van hem vernomen, maar dat gaat ongetwijfeld komen.
Tony Martin viert vandaag zijn 32ste verjaardag.

23-04-2017