Tonny VERHOEVEN

Geboortedatum: 14 september 1924
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 01.06.1996

Een bijna vergeten renner deze Tonny Verhoeven uit Overschie, nu deel uitmakend van Rotterdam, die in de Tweede Wereldoorlog een van de beste amateurs van Nederland was.
Hij begon zijn carrière als baanrenner op de Alexanderwielerbaan in het Rotterdamse stadsdeel Terbregge. Met zijn vaste koppelgenoot Henkie Hoof was hij een ware publiektrekker in de koppelkoersen.
Later ging hij ook op de weg rijden en in het Nederlands kampioenschap van 1944 werd hij derde en in 1945 en 1946 tweede, beide keren achter de Amsterdammer Cas Kleefstra.
In het eerste naoorlogse WK-toernooi in Zwitserland startte Tonny Verhoeven als een van de favorieten in de amateurwedstrijd, maar door pech haalde hij het einde niet.
Ook werd hij naar diverse buitenlandse wedstrijden uitgezonden en de chef d’équipe was altijd oud-zesdaagsenrenner John Stol, die de reputatie had om in het buitenland onbespied en op kosten van de bond de bloemetjes buiten te zetten.
Streng voor de renners maar niet voor zichzelf, tot een van de renners hem eens in Denemarken in een nachtclub betrapte met een schaars geklede danseres op schoot en een andere om zijn nek.
Hij was zo druk met de dames bezig dat hij niet bemerkte dat hij gefotografeerd werd. Met die foto is hij jarenlang door de renners gechanteerd en in het bezit van een afdruk kon je een selectie afdwingen voor een buitenlandse etappekoers of een plaatsje in de WK-ploeg.
Verhoeven was een echte prijsrijder en zo won hij eens in Denemarken een prachtige plusfour, een broek die destijds door trainende wielrenners werd gedragen. Hij was echter iets te krap voor hem en daarom werd de broek een prooi voor zijn zes jaar jongere broertje Wout.
Die was in het begin van de jaren vijftig eveneens een heel goede renner. Er was na de oorlog haast niets te koop en daarom oogstte Wout vele bewonderende blikken toen hij met die nieuwe drollenvanger op school kwam.
Tot hij op een regenachtige dag merkte dat zijn broek langzaam door het neergutsende hemelwater oploste omdat hij gemaakt was van papiertouw, een materiaal dat in die schaarse oorlogsjaren werd gebruikt om kleding te maken.
De profcarrière van Tonny Verhoeven heeft na de oorlog maar vijf jaar geduurd. Veel te verdienen was er niet en met wat ereplaatsen sloot hij in 1950 zijn wielerloopbaan af om in zaken te gaan.
Dat heeft hij goed gedaan, want hij werd miljonair. Zijn grote hobby werd het Formule 1 racen, een wereldje waarin hij iedereen kende. Hij leidde een flamboyant leven waaraan in 1996 op 72-jarige leeftijd een einde kwam.

14-09-2018