Toni ROMINGER

Geboortedatum: 27 maart 1961
Geboorteland: Zwitserland

Op de ranglijst van de honderd beste renners aller tijden, die Jean Nelissen in 1999 opstelde, staat hij op de veertigste plaats. Als tweede Zwitser, achter Ferdi Kübler (26ste), maar voor Hugo Koblet (48ste). Op een andere rangschikkingssite staat hij zelfs als dertigste, één plaats achter Miguel Indurain, die toch vijf keer de Tour won.
Dat hij in mijn beleving veel lager behoort te staan, ligt misschien aan zijn uitstraling. Een klein wat muisachtig mannetje, die na zijn afscheid snel werd vergeten.
Het kan ook zijn dat hij eigenlijk helemaal geen wielrenner was. In zijn hart dan, want hij beklom pas een koersfiets toen hij al 21 was.
Hij werkte als boekhouder en had niet al te veel conditie. Zijn broer daagde hem eens uit om tegen hem te fietsen en Toni werd hopeloos zoek gereden.
Dat deed pijn, vooral omdat die broer hem daar dagelijks mee pestte. Hij begreep dat hij het maar op één manier kon goedmaken, kocht een racefiets en ging als een bezetene trainen.
Toen kwam hij er achter dat hij veel talent had, vooral in het klimmen en het tijdrijden. Drie jaar later werd hij beroepsrenner en in de twaalf jaar die volgden won hij drie keer op rij de Vuelta en één keer de Giro.
In 1993 won hij in de Ronde van Spanje alle klassementen, terwijl hij ook nog vanaf dag één tot in Madrid de amarillo leiderstrui droeg.
In de Tour kwam hij niet verder dan een tweede plaats. Dat was in 1993 achter Indurain, maar wel won hij dat jaar drie etappes en het bergklassement. Verder is zijn erelijst indrukwekkend. Vooral als ronderenner, hoewel hij ook twee maal de Ronde van Lombardije in zijn voordeel besliste.
Parijs-Nice, de Tirreno, de Ronde van Romandië en die van het Baskenland won hij allemaal twee keer en verder nog de rondes van de Middellandse Zee en Burgos.
Als tijdrijder won hij twee maal de Grand Prix des Nations, destijds het officieuze wereldkampioenschap tijdrijden, en hij won de allerlaatste editie van de Trofeo Baracchi.
Twee keer stelde hij het werelduurrecord scherper, maar dat deed hij in het tijdperk van de merkwaardige fietsen, die later door de UCI verboden werden.
De man heeft dus een gigantische erelijst bij elkaar gereden, maar op de een of andere manier is dat niet echt blijven hangen.
Daarom vandaag op zijn 55ste verjaardag een kleine hulde aan een groot, maar al bijna vergeten kampioen. Toni Rominger!

27-03-2016