Tommy PRIM

Geboortedatum: 19 juli 1955
Geboorteland: Zweden

In de jaren dat Cees Priem wielrenner was, was er nog een coureur van die naam. Weliswaar zonder e in de naam, maar dat hoorde je niet aan de uitspraak. Tommy Prim kwam uit Zweden.
Hoewel er in de loop der jaren heel wat goede renners uit de Scandinavische landen zijn gekomen, zijn Zweden, Noorwegen en Denemarken toch geen echte wielerlanden.
Zweden misschien nog wel het minst, want zoek maar eens iemand buiten Zweden die uit het hoofd tien Zweedse renners weet op te noemen. Met de vier broers Pettersson kom je al een eind, maar voor de rest moet je even nadenken.
Tien tegen één dat Tommy Prim niet direct genoemd wordt, want hij was in Nederland nauwelijks bekend. Dat komt wellicht omdat deze boomlange blonde Viking zich nauwelijks buiten zijn tweede vaderland Italië vertoonde en bijvoorbeeld nooit de Tour de France heeft gereden.
Wel de Ronde van Italië en daarin werd hij twee keer tweede in de eindstand. In 1981 achter Giovanni Battaglin en in 1982 achter Bernard Hinault. Verder won hij belangrijke etappewedstrijden als de Tirreno Adriatico en de Ronde van Romandië.
Een van de weinige keren dat hij zich in noordelijke regionen liet zien was in 1983 toen hij Parijs-Brussel op zijn naam schreef. In dat jaloersmakende hemelsblauwe Bianchi-shirt en op die turquoisegekleurde Bianchi fiets kwam hij alleen over de finish.
Hij had heel lang gezelschap gehad van drie anderen, onder wie onze landgenoot Frits van Bindsbergen. Het was een koude, regenachtige dag en de groep had in die weersomstandigheden en aan het eind van het seizoen weinig trek om er een spetterend wielerfeest van te maken.
De vier voorop bereikten een voorsprong van meer dan veertien minuten. De koplopers begonnen in een zege te geloven, tot het peloton vleugels kreeg en de achterstand terugbracht tot twee minuten met nog dertig kilometer te rijden.
Toen beseften de kandidaten voor het winnen van de wereldbeker dat het beter zou zijn als ze de koplopers niet bereikten, want dan waren de meeste punten vergeven aan outsiders.
Op de Alsemberg, waar al zo vaak de beslissing in deze koers is gevallen, liet Prim zijn medevluchters ter plekke en reed solo naar de finish.
Hij stopte al op 31-jarige leeftijd met wielrennen en ging terug naar Zweden. Hoewel hij wel wat centjes aan zijn wielertijd zal hebben overgehouden, moest hij wel nog aan het werk. Achtereenvolgens werkte hij bij een postorderbedrijf, in een houtzagerij en in een zalmrokerij.
In 1998 kwam hij in dienst bij de fietsenfabriek Crescent, waar ook racefietsen en mountainbikes worden gemaakt. Prim kreeg de leiding over de raceteams die door die fabriek werden gesponsord.
Of hij dat nu nog doet en zo nee, wat hij dan wel doet, daarvan heb ik geen idee. Wel weet ik dat hij vandaag zijn 62ste verjaardag viert.

19-07-2017