Tomas VAITKUS

Geboortedatum: 4 februari 1982
Geboorteland: Litouwen

Ik ken Tomas Vaitkus als winnaar van de Ronde van het Groene Hart in 2008. Met een indrukwekkende machtsprint vloerde hij destijds in Woerden Wouter Weylandt en Bobbie Traksel na 200 kilometer kou en nattigheid. In de nazit met de pers ontpopte hij zich als een redelijk spraakzame jongen die enorm blij was met de behaalde overwinning.
Ik herinner me dat ik hem de vraag stelde wat de betekenis van zijn naam was in bijvoorbeeld het Engels, in de hoop dat het iets met gras, groen of koeien te maken zou hebben. Dit omdat de winnaar van het jaar ervoor Wouter Weylandt was, de Belg die hij net verslagen had. Het had er niets mee te maken.
2008 was met drie zeges, waarbij het kampioenschap van Litouwen, achteraf zijn beste jaar, want ondanks die indrukwekkende overwinning op een bedrijventerrein in Woerden heeft hij nauwelijks nog iets gewonnen. In 2013 werd hij wederom kampioen van zijn land en won hij een rit in de Ronde van Azerbedjan.
Hij reed voor grote ploegen als AG2R, Discovery Channell, Astana, Radio Shack en Orica GreenEdge, maar was daar waarschijnlijk een gewaardeerde helper die maar zelden voor eigen kans mocht gaan.
Hij had wel degelijk kwaliteiten, want behalve een renner die massasprints kon winnen was hij ook een goede tijdrijder. In 2002 werd hij in die discipline zelfs wereldkampioen bij de espoirs waar hij het parcours afraffelde met een gemiddelde snelheid van 51,5 kilometer per uur.
Hij kan verschrikkelijk doorgaan en daar heeft hij in het peloton een bijnaam mee verdiend. Tomas the Tank Engine geeft wel zo’n beetje weer waar zijn belangrijkste kracht ligt. Dat talent heeft hij niet van een vreemde, want zijn vader geërfd behoorde als wielrenner in het Sowjet-tijdperk tot de selectie waaruit de renners voor het WK en de Olympische Spelen werden gekozen.
Ondanks zijn onmiskenbare kwaliteiten is de grote doorbraak er niet gekomen. Die komt ook niet meer, want als hij dit jaar weer is opgestapt is hij toch afgezakt naar het Continental niveau. Vorig jaar reed hij voor de ploeg Rietumu Bank uit Letland.
Een Continentalteam met elf Letten, een Rus, een Est en Tomas Vaitkus, die als Litouwer de derde Baltische staat vertegenwoordigde. Een voordeel heeft hij in die ploeg, hij is de enige renner van naam ook al dateert zijn laatste zege op WorldTour niveau van lang geleden.
Tomas Vaitkus uit Klaipeda viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

04-02-2018