Tom VEELERS

Geboortedatum: 14 september 1984
Geboorteland: Nederland

Hij was voor Marcel Kittel wat Mark Renshaw voor Mark Cavendish is. De lead-out-man. Zo heet dat sinds het sprinten om zo veel mogelijk etappes te winnen een belangrijk onderdeel is van etappewedstrijden.
Cavendish had even een dipje maar is dit jaar in de Tour de France toch weer het duveltje uit het doosje geweest als het op een massasprint uitdraaide.
Terwijl Marcel Kittel keer op keer faalde en hopeloos naar zijn vorm zoekt van twee en drie jaar geleden. In beide jaren vergaarde hij in de Tour de France vier ritzeges. Met overmacht.
Het kan best zijn dat het komt omdat hij dit jaar niet meer kan rekenen op de diensten van Tom Veelers, die in zijn jaren bij Skil Shimano tot Giant Alpecin zijn persoonlijke lead-out-man was.
Er zijn twee redenen waarom de twee niet meer samenwerken. In de eerste plaats is de Duitser overgestapt naar Etixx-QuickStep, een ploeg zonder een Tom Veelers in de gelederen.
Maar ook als hij bij Giant-Alpecin was gebleven had Kittel het zonder Veelers moeten doen, want de goedlachse Ootmarsummer is al twee seizoenen op de sukkel, zoals dat heet.
Door een ernstige knieblessure miste hij de Tours van 2015 en 2016. Door dat euvel is de linkerkant van zijn lichaam minder sterk geworden dan de rechterkant.
De beenomvang is afgenomen en ook de spierspanning is niet meer wat het was. Met intensieve fysiotherapie is er wel vooruitgang geboekt, maar Tom Veelers is nog steeds niet op volle oorlogssterkte in het profpeloton teruggekeerd.
Een roemloos einde dreigt van een carrière die hoopvol begon. Voor een sportieve jongen uit het mooie Ootmarsum, zoon van een timmerman en een verkoopster in een modewinkel. Ook Tom leerde voor timmerman en daarna voor fietsenmaker, maar voorlopig is hij profwielrenner.
Hij begon al jong met schaatsen en in de zomermaanden was hij wielrenner. Op veertienjarige leeftijd koos hij voor de fiets, omdat hij dat veel leuker vond. Hij had talent en kwam in 2001 in de juniorenploeg van Rabobank.
Die opleiding werd een jaar later opgeheven en zo kwam hij als belofte bij de ploeg van Löwik Tegeltoko, onder de hoede van een vakman als Han Vaanhold. Hij reed daar sterk en een uitnodiging om bij de sterke Rabo opleidingsploeg te komen was een logische stap.
Na drie jaar onder de hoede van Nico Verhoeven lag een overstap naar het A-team voor de hand, maar het kwam er niet van. Omdat hij prof wilde worden ging hij in op een aanbod van Skil-Shimano.
Hij maakte daar de ontwikkeling mee van een bescheiden ploegje dat vooral criteriums reed, naar een sterke internationaal georiënteerde WorldTour formatie met sprinters, klassementsrenners en tijdrijders van wereldformaat.
Tom Veelers die vandaag zijn 32ste verjaardag viert paste tot voor kort perfect in dat gezelschap maar die knieblessure gooide roet in het eten.
Hij staat nog steeds onder contract, maar of hij in 2017 ook nog op de loonlijst staat, is te bezien. Een WorldTour-ploeg is geen charitatieve instelling. Aan renners die geblesseerd zijn heeft de ploeg niets.
Ik wens die aardige Tom Veelers een spoedig herstel met een terugkeer aan het front. Waar hij hoort.

14-09-2016