Tineke FOPMA

Geboortedatum: 12 juli 1953
Geboorteland: Nederland

Ze werd geboren in Huins, een vlekje in het Friese land met wat huizen en boerderijen. Een school was er niet, waardoor Tineke Fopma jarenlang naar school moest trappen.
Op haar negentiende kreeg ze een racefiets van haar ouders na het behalen van het HBS-diploma. Ze ging geschiedenis studeren en in haar vrije tijd deed ze fanatiek aan wielrennen.
In de weekenden trok ze naar de koersen in het zuiden, waar ze de strijd aanbond met de beste wielrensters van Nederland onder wie Keetie Hage. Tineke had geen enkele moeite om mee te komen en zo reed ze zich in 1975 in de selectie van de KNWU.
Zes Nederlandse vrouwen stonden dat jaar aan de start voor het WK in Mettet in de Belgische Ardennen voor een wedstrijd van zestig kilometer.
De favorieten waren de Française Gambillon en Keetie Hage. De naam van Tineke werd niet genoemd, maar ze merkte dat het parcours haar wel lag omdat ze goed uit de voeten kon op geaccidenteerd terrein.
De ene na de andere ontsnapping mislukte en een compacte groep ging de laatste ronde in. De weg naar de finish liep iets omhoog en bij het begin van dat klimmetje sprong Fopma weg met de bedoeling de groep uit elkaar te trekken om de kansen voor Keetie te vergroten.
Tot haar verbazing kwam er niemand achter haar aan en toen ze de finish naderde begon ze te twijfelen. 'Was ze niet een ronde te vroeg weggesprongen?' Ze onderschatte echter haar eigen kwaliteiten, want niemand was in staat gebleken het gaatje dicht te rijden. Ze was wereldkampioene!!!
Het was voor de media even zoeken om Huins te vinden, maar het lukte en de foto van Tineke tussen de koeien van haar vader haalde vele kranten.
Nadat ze haar studie had afgerond verhuisde ze naar Middelharnis waar ze een baan vond als geschiedenislerares. In de weekenden reed ze de ene koers na de andere.
Ze beleefde het begin van de professionalisering toen de dames opgenomen mochten worden in gesponsorde amateurploegen. Als lid van de Batavus-ploeg koerste ze nog een aantal jaren met het nationaal kampioenschap in 1979 als grootste succes.
Ze had langer door kunnen gaan, maar de uitputtende combinatie van werken, trainen, koersen en een huishouden ging haar opbreken. Na haar carrière ging ze bij de gemeente Bergen op Zoom werken, waar ze beleidsmedewerkster Volksgezondheid en Jeugdzorg is. Na haar scheiding vond ze een prachtig oud huisje in het pittoreske Tholen.
Met veel museabezoek probeert ze haar eigenlijke vakgebied bij te houden en als lid van een natuurvereniging helpt ze enthousiast mee om de Nederlandse vogelstand te registreren. Het wielrennen speelt nog steeds een belangrijke rol in haar leven. Ze is voorzitter van het wielercomité Tholen en lid van de Club 48.
Drie keer in de week zit ze nog op de racefiets met een vast ploegje om in een pittig tempo zo'n zeventig kilometer te rijden. En als ze op kop zit kan De Fop er erg van genieten als de mannen achter haar hoorbaar pijn lijden.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

12-07-2016