Thorwald VENEBERG

Geboortedatum: 16 oktober 1977
Geboorteland: Nederland

Thorwald Veneberg is sinds mei van dit jaar directeur van de KNWU, een functie die hij tot voor kort combineerde met die van bondscoach. Bij de vorige maand gehouden wereldkampioenschappen in Innsbruck was hij als zodanig bijzonder succesvol.
Bij de vrouwen kwam hij met twee wereldkampioenen thuis en bij de mannen met een zilveren medaille, terwijl Tom Dumoulin in de wegwedstrijd met een vierde plaats net naast het eremetaal greep. Voorwaar de meest succesvolle bondscoach sinds jaren.
De Amsterdammer was voor hij bij de KNWU ging werken een veelbelovende wielrenner die als belofte in 2000 kampioen van Nederland was en daar een profcontract mee verdiende bij Rabobank.
Hoewel hij sterk reed in de Midi Libre kwam het er niet uit. Dat werd onder meer veroorzaakt door het feit dat hij zijn profbestaan combineerde met een studie bewegingswetenschappen en dat gaat moeilijk samen.
Hij had bovendien nogal wat pech en dat was er oorzaak van dat hij na twee contractverlengingen niet meer voor een derde in aanmerking kwam. Met de wet in de hand vond hij dat Rabobank hem een vast dienstverband had moeten aanbieden.
Het bleek een kansloze missie want het dienstverband van iemand met een jaarcontract in het bedrijfsleven is iets anders dan het contract van een profwielrenner met zijn sponsor. Het idee alleen al bezorgde hem de nodige reputatieschade.
Persoonlijk vond ik het maar een merkwaardige man toen hij enkele jaren geleden in de aanloop naar de Ronde van Midden-Nederland, waar ik samen met Harry Mater als VIP-gast voor was uitgenodigd, bij ons aan tafel kwam.
Dat hij mij niet bleek te kennen, vond ik niet erg, toen Harry hem vertelde dat ik de auteur was van het jubileumboek van de 75-jarige KNWU. Een mens kan niet alles weten. Dat hij geen idee had wie Harry was vond ik kwalijker en dat hij zich verder nogal arrogant en hautain gedroeg vond ik evenmin voor hem pleiten.
Ook hoorde ik hoe hij bij zijn aantreden als bondscoach nogal abrupt een eind had gemaakt aan de relatie met een mij bekende mekanieker die jarenlang als freelancer voor de KNWU had klaargestaan. Dat was ronduit schofterig.
Met zijn bondscoachschap heeft hij echter wel eer ingelegd, hoewel hij wel met rennersmateriaal naar Innsbruck ging, waar menige buitenlandse bondscoach jaloers op zal zijn geweest. Als je daarmee zonder eremetaal huiswaarts was gekeerd dan had hij het niet goed gedaan.
En nu is hij dus directeur van de KNWU, een functie die sinds het millennium al door meerdere heren is vervuld. Nooit voor lange duur. Ik hoop dat het Veneberg wel lukt, want continuïteit binnen de unie is belangrijk, zeker nu het sportief zo goed gaat met de Nederlandse wielersport.
Ik probeer daarom vooroordelen te negeren en Thorwald Veneberg als directeur van de KNWU het voordeel van de twijfel te gunnen. In het belang van de wielersport. Laat ik beginnen hem vandaag te feliciteren met zijn 41ste verjaardag.

16-10-2018