Thorvald ELLEGAARD

Geboortedatum: 7 maart 1877
Geboorteland: Denemarken
Overleden op: † 27.04.1954

De Ster van het Noorden werd hij genoemd en dat vind ik een van de mooiste bijnamen uit de wielergeschiedenis. Als je naar de erelijst van Thorvald Ellegaard kijkt, dan staat hij tussen de Deense wielrenners op eenzame hoogte.
Trouwens in heel Scandinavië kan niemand aan deze cykelrytter tippen. Volgens de statistieken heeft Kristian Kristensen, zich noemende Thorvald Ellegaard, in zijn loopbaan 971 overwinningen geboekt.
Het moeten er veel meer zijn, want dat aantal behaalde hij alleen op Duitse wielerbanen, terwijl becijferd is dat hij op 153 wielerbanen in Europa actief is geweest.
Ellegaard, die naam had hij ontleend aan de naam van de boerderij in Odense waar hij geboren werd, reed alleen op de baan in sprintwedstrijden, handicapraces en op de tandem.
Niet op de weg omdat er in zijn tijd nog nauwelijks wegwedstrijden waren. Tussen 1901 en 1913 stond hij tien keer op het erepodium van het wereldkampioenschap sprint. Zes keer als winnaar en vier keer als tweede.
Zijn voornaamste tegenstanders in die tijd waren Edmond Jacquelin, Willy Arend, Gabriel Poulain, Walter Rütt, Emile Friol, Frank Kramer en onze landgenoot Harie Meyers.
Een opvallende naam in dat rijtje is Gabriel Poulain. Die werd in 1905 wereldkampioen en in 1923 – dus achttien jaar later – had Piet Moeskops nog de handen vol aan de Fransman.
De carrières duurden lang in die tijd en die van Ellegaard duurde meer dan dertig jaar. Na zijn glanzende loopbaan was hij jarenlang directeur van de wielerbaan van Kopenhagen.
De naam Ellegaard is na zijn afscheid nog jarenlang beroemd gebleven, want zijn dochter France (1913-1999) werd geen wielrenster maar concertpianiste.
France Ellegaard (foto) heeft tot op hoge leeftijd triomfen gevierd op de concertpodia in de hele wereld.

07-03-2016