Thor HUSHOVD

Geboortedatum: 18 januari 1978
Geboorteland: Noorwegen

Je kon in zijn profcarrière, die tot en met 2014 duurde, niet om hem heen. 83 kilo schoon aan de haak was zijn ideale gewicht. Type Rudi Altig die Der Bomber werd genoemd.
Thor Hushovd noemden ze de Beer van Grimstad, een plaats in het uiterste zuiden van Noorwegen. Het is niet echt een wielerland, maar dat betekende niet Tykke Thor internationaal niet mee kon komen.
De eerste keer dat hij in de Tour de France goed in beeld kwam was in 2002. Hij was toen in een etappe het slachtoffer van een vreselijke kramp in zijn been. Hij kwam amper meer vooruit, stapte om de paar kilometer jankend van de pijn af, maar wilde van opgeven niet weten.
Sindsdien was hij een bekende renner die meer kon dan afzien. Hij kon sprinten en tijdrijden en won in 2011 zelfs een bergetappe zonder een klimmer te zijn, maar door heel slim te werk te gaan.
Hij was meer een kandidaat voor het winnen van de puntentrui en dat klassement heeft hij dan ook twee keer gewonnen. Hij won ook acht etappes en zat vier keer in een ploeg met wie hij een ploegentijdrit won. We mogen dus wel zeggen dat de Tour hem goed lag.
Dat kon ook niet anders want zijn stoer klinkende voornaam wordt in het Noors uitgesproken als Toer. Maar Hushovd kon ook in de klassiekers goed uit de voeten. Hij stond vijf keer op het podium van een klassieke koers.
Twee keer als derde in Milaan-San Remo en één keer in Parijs-Roubaix. In de Hel van het Noorden werd hij ook een keer tweede en in 2006 was hij winnaar van Gent-Wevelgem. Zijn erelijst vermeldt verder nog vele mooie zeges en mag internationaal gezien worden.
Zijn mooiste zege was natuurlijk het wereldkampioenschap op de weg, behaald in 2010 in het verre Australië. Een prachtige en spannende koers, die ons Europeanen wel een deel van onze nachtrust kostte.
Er werd gekoerst alsof al die beroemde profs nog junioren waren. Er werd in de finale volop geknald en de ploegen van de grote wielerlanden bekampten elkaar op leven en dood. Het was spannend tot de laatste meters en Niki Terpstra had zo maar wereldkampioen kunnen worden.
Helaas voor Nederland werd het Tykke Thor die met maar een paar landgenoten de Noorse ploeg vormde. Hij speelde het slim, de hele dag in de wielen blijven, sparen en nog eens sparen tot hij in de laatste meters de sterkste was.
Hij is een van de renners die ik de laatste jaren echt mis in het peloton. Hij viert vandaag zijn 39ste verjaardag.

18-01-2017