Thomas RABOU

Geboortedatum: 12 december 1983
Geboorteland: Nederland

In januari 2006 won Thomas Rabou de Ronde van Siam. Ik had nog nooit van hem gehoord en ook over de wielersport in dat verre werelddeel wist ik niet veel. Een maand later zat ik tegenover hem in zijn ouderlijk huis in Schijndel.
Een frêle jongen van 22 jaar die een zeer goede prestatie had neergezet, want die ronde vereiste echt wel de nodige klasse en klimtalent om die überhaupt te rijden, laat staan te winnen. Het was een leuk gesprek met een van ambitie barstende jonge renner die vooral in zijn element is als de weg omhoog loopt en liefst zo steil mogelijk.
Later in dat jaar zag ik hem bezig in een criterium in mijn woonplaats Zeist en hij was met voorsprong de meest strijdlustige renner die slechts de snelle criteriumspecialist Ronald Roos moest laten voorgaan.
Hij fietste zich als lid van de Marco Polo-ploeg keer op keer in de kijker en in 2007 kreeg hij een contract bij de continentalploeg van Rabobank. Hij was van plan die langverbeide kans met twee handen aan te grijpen, maar in 2007 kreeg hij de Ziekte van Pfeiffer.
Het kostte hem het hele seizoen en kennelijk zat het diep in zijn lijf, want ook 2008 hield niet over. Weliswaar behaalde hij een overwinning in een Spaanse rittenkoers, maar dat was geen resultaat om je werkgever echt te behagen. Toch kreeg hij ook in 2009 weer een kledingpakket van Rabobank uitgereikt.
Hij behaalde diverse ereplaatsen maar een overwinning zat er niet in en Thomas moest op zoek naar een nieuwe ploeg. Die vond hij in Amerika waar Team Type 1 hem wel wilde hebben. Een continentalteam dat een louter Amerikaans programma reed.
Thomas koos domicilie in Atlanta en reisde vervolgens van hot naar her om overal in de states criteriums te rijden en enkele etappekoersen. In de Tour of California van 2010, won hij het bergklassement en zijn naam haalde alle kranten.
Hij reed toen bij Team Type1 maar de aandacht ging niet in de eerste plaats niet naar Thomas uit, want de ploeg beschikte over een heuse vedette. In 2005 was de Spanjaard Francisco Mancebo nog vierde in de Tour en derde in de Vuelta.
Hoewel Mancebo in dit bijna afgelopen jaar nog steeds wedstrijden heeft gereden is er niet veel meer van hem vernomen, nadat zijn naam was genoemd in verband met Operación Puerto. Toch was zijn naam in 2010nog goed genoeg om de ploeg een startbewijs voor de Ronde van Califonia te bezorgen.
Met zo’n naam aan boord kreeg de ploeg natuurlijk een startbewijs voor de Tour of California en Thomas was van de partij met het bovengenoemde resultaat. In plaats van hem tot kopman te benoemen reed hij na 2011 ieder jaar voor een andere (uitheemse) ploeg.
Niet zonder resultaat want in diverse rondritten won hij etappes. Zeges die de Nederlandse pers niet haalden, zoals het bergklassement in de Ronde van de Filipijnen. Na 2017 kan ik geen uitslag meer van hem vinden en ik neem dus aan dat hij dit jaar niet meer heeft gekoerst.
Ik hoop dat iemand weet hoe het met Thomas gaat en waar hij vandaag zijn 35ste verjaardag viert. Misschien wel bij de Harlem Globetrotters.

12-12-2018