Thierry CLAVEYROLAT

Geboortedatum: 31 maart 1959
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 07.09.1999

Deze Fransman leek voor het geluk geboren. Gezegend met een prachtig klinkende naam, wat volgens mij zoiets betekent als ‘orgelregister’, was hij een sterk klimmer. Hij had niet de inhoud van een Tourwinnaar, reden waarom hij het meest tot zijn recht kwam in de kleinere Franse rittenkoersen met veel klimwerk, als de Dauphiné en de Midi Libre.
Hij won de Tour du Limousin en die van de Haut Var. Zijn grootste prestatie behaalde hij in de Tour de France van 1990 toen hij een etappe en het bergklassement won.
Na zijn carrière opende hij een bar-brasserie in Vizille, een Alpendorp in de omgeving van Grenoble, en die liep als een trein met de populaire Thierry als stralend middelpunt.
Het ging hem ook verder voor de wind, want in een tv-programma won hij zo maar een miljoen Franse franken en dat is in euro’s natuurlijk geen miljoen, maar nog altijd zo’n anderhalve ton. Het zat de voormalige coureur dus niet tegen in het leven.
Maar in 1999 gebeurde er iets dat zijn gelukzalige leventje op zijn kop zette. Hij had schuld aan een ernstig auto-ongeluk waarbij vier mensen, van wie twee zeer ernstig, gewond raakten.
Daar kon hij niet mee leven en hij besloot op enig moment dat er maar één uitweg was: zelfmoord. Op 7 september 1999 haalde hij met zijn daad alle Franse media. Hij deed het met gevoel voor stijl in een plaatsje met de fraaie naam Notre-Dame-de Message, maar verzuimde een afscheidsbrief achter te laten, zodat zijn familie er iets van zou begrijpen.
Het bracht dan ook geen rust voor zijn nabestaanden. Zeker toen er korte tijd na zijn dood geruchten ontstonden dat hij werd afgeperst door een misdaadsyndicaat, dat steeds meer geld eiste om zijn bedrijf te beschermen.
Wat de waarheid is zullen we nooit weten. Beide verklaringen of in gezamenlijkheid zijn denkbaar, maar Thierry Claveyrolat kunnen we het niet meer vragen.
Nabij Grenoble staat een fraai beeldje te zijner nagedachtenis. Het is een romp met een trui er omheen, de bolletjestrui. Een spierwit sculptuur met mooie rode bollen erop.

31-03-2016