Theo ELTINK

Geboortedatum: 27 november 1981
Geboorteland: Nederland

Een jaar of twaalf geleden gold Theo Eltink als een van de grote beloften in de Rabobank-ploeg, maar eind 2009 zette hij noodgedwongen al een punt achter zijn carrière.
Een jaar eerder had de belangrijkste Nederlandse ploeg niet langer plaats voor hem gehad en ook Skil-Shimano bleek niet langer dan één seizoen in hem te geloven.
Na een zoektocht bij andere ploegen kwam Theo tot de conclusie dat zijn carrière erop zat en dat hij wat anders in het leven moest gaan doen. Hoe kan dat?
In 2005 was Jan Zomer voor zijn jaarlijkse boekje Wielerexpress bij hem op bezoek in zijn ouderlijk huis in het Brabantse Westelbeers en trof daar een renner die net een mooi seizoen achter de rug had.
Getuige een 29ste plaats in de eindstand van de Ronde van Italië. Zijn contract werd verlengd tot en met 2007 en het leven lachte hem toe. Maar toen kwam de tegenslag.
Na twee redelijke seizoenen (2005 en 2006) zat het in 2007 behoorlijk tegen. Pech en problemen met de luchtwegen zorgden er voor dat Theo nauwelijks een uitslag reed.
Zijn geplande Tourdebuut ging daarom niet door, te meer daar hij maar bleef sukkelen. De klachten waren achteraf terug te voeren op een niet goed functionerende lever.
Verder speelde hem parten dat Rabobank in de grote etappekoersen met een echte kopman reed (Menchov, Thomas Dekker) en Theo langzaam in de rol van knecht werd gedrongen en nauwelijks nog toe kwam aan eigen kansen.
Aan het eind van 2008 kreeg hij daarom te horen dat er geen plaats meer voor hem was bij de sponsor waar hij tot dat moment zijn hele wielerleven had doorgebracht.
Het was al laat in het seizoen toen hij die mededeling kreeg en de meeste ploegen waren voorzien. Skil-Shimano had echter nog een plaatsje voor hem, maar in 2009 kon hij bij zijn nieuwe werkgever geen indruk meer maken.
Het bleef daarom bij een eenjarig contract. Daarna was niemand nog in Theo geïnteresseerd en was de carrière van de voormalige belofte al op 28-jarige leeftijd voorbij. Hij begon aan een studie fysiotherapie, maar daarna is er weinig meer van hem vernomen.
De teloorgang van Theo is een kant van het wielrennen dat nauwelijks aandacht krijgt. Talenten gaan al op jonge leeftijd een pijplijn in die naar succes moet voeren. Als dat om de een of andere reden niet lukt dan vallen ze buiten de boot en begint het echte leven.
Ook daar komt het aan op karakter en ik ga er van uit dat hij lang genoeg wielrenner is geweest om daar voldoende van te hebben aangekweekt. Theo Eltink viert vandaag zijn 36ste verjaardag. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

27-11-2017