Teun MULDER

Geboortedatum: 18 juni 1981
Geboorteland: Nederland

‘Teun uit Zuuk’, dat klinkt een beetje als ‘Klazien uit Zalk’, maar oud-renner Teun Mulder uit het tot de gemeente Epe behorende dorpje met driehonderd inwoners was geen kruidenvrouwtje, maar een topsprinter.
Hij was honderd procent baanrenner, want voor het wegwerk was Teun veel te ongedurig. Hij wilde best wel zes uur aan één stuk op de fiets zitten, maar dan moest er ook wat te beleven zijn.
Op de baan is er afwisseling zat, want dat je na elke zoveel seconden weer hetzelfde punt passeert dat ziet een gepassioneerde baner helemaal niet.
Die is met zijn vak bezig en in de tijd dat Peter Pieters zijn coach was, zorgde Teun er wel voor dat de aandacht niet verslapte.
Hoewel hij een mooie erelijst bij elkaar heeft gefietst zou zijn palmares nog veel mooier zijn geweest als hij geen maatje had gehad die in bijna alles nog net effe beter is.
Theo Bos, zijn vroegere trainingsmaat uit het nabijgelegen Hierden, verhuisde in die periode naar Alkmaar om daar dagelijks op de baan te kunnen trainen en zo ver wilde Teun niet gaan.
Zuuk is Zuuk en die vertrouwde omgeving met familie en vrienden was hem zeer dierbaar. Met als consequentie dat Theo met vijf wereldtitels een superman in het baansprinten werd, waarbij Teun ver achterbleef.
Niet helemaal, want hij heeft ook een regenboogtrui in de kast hangen. In 2005 was hij wereldkampioen keirin en dat was een mijlpaal in zijn carrière.
Teun was er tevreden mee, want hij had in die tijd een mooi leven. Hij zag veel van de wereld door de vele wedstrijden om de wereldbeker en met Theo Bos en Tim Veldt vormde hij met enkele buitenlandse sprinters een mooi en attractief pauzenummer in de zesdaagsen.
Zo haalde hij regelmatig de kranten, maar daar keken ze in Zuuk niet van op. Als Teun weer iets bijzonders had gepresteerd werd de calèche met paarden echt niet van stal gehaald om de beroemde dorpsgenoot te huldigen.
In Zuuk doe je al gek genoeg als je gewoon doet. Alleen voor zijn regenboogtrui werd een uitzondering gemaakt. En natuurlijk voor zijn bronzen medaille, behaald bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Niet in Zuuk, maar in Epe, want de beroemdste inwoner kon wel eens een prooi worden van de Wreker of Wreekster van Zuuk, een mysterie van kleine terreurdaden dat het dorp al jaren in de greep houdt.
“Dat hei je mooi daan, Teun”, zeiden de Zuukenaren, waarna ze weer snel overgingen tot de orde van de dag. Ook voor de viering van het jubileum van zijn 36ste geboortedag zullen ze vandaag de vlag niet uitsteken.
Het is zondag en mooi weer. Een goede gelegenheid om een stukje te gaan fietsen. Dat is al gek genoeg voor een rechtgeaarde Zuukenaar.

18-06-2017