Tejay VAN GARDEREN

Geboortedatum: 12 augustus 1988
Geboorteland: Verenigde Staten

In het laatste Slogblog Tourspel had ik Tejay Van Garderen in mijn team. Niet vanwege zijn prestaties en ook niet vanwege gekoesterde verwachtingen, maar vanwege zijn afkomst. Nationalistisch als ik in sportzaken denk, bestond mijn team van vijftien renners geheel uit landgenoten.
Het kwam net als vorig jaar goed uit dat het er vijftien waren die geselecteerd werden voor deelname. Maar toen Wilco Kelderman door een val in het NK moest afhaken, had ik een probleem.
Dus stelde ik Tejay Van Garderen op als vervanger, omdat hij een halve Nederlander is. Zijn vader Marcel emigreerde lang geleden naar de Verenigde Staten, trouwde met een Amerikaanse en werd vader van Tejay, een volbloed Amerikaan geboren in Tacoma in de staat Washington, in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten.
Dat is niet ver van Portland in de buurstaat Oregon waar oud-Tourrenner Frans Pauwels in de jaren vijftig neerstreek om na een korte carrière als pompbediende fietsenmaker te worden bij Kisslers Cyclery, waar ze tot zijn niet geringe verbazing ook Europese racefietsen verkochten.
Amerika was helemaal geen wielerland en toen hij na enkele jaren de kans kreeg de zaak van de heer Kissler over te nemen, greep hij die met twee handen en besloot tegelijkertijd het wielrennen er onder de aandacht te brengen.
Hij breidde de raceafdeling uit, richtte een wielervereniging op en ging wedstrijden organiseren. Zo ontstond er langzamerhand een wielercultuur in dat dunbevolkte deel van het immense land en van heinde en verre kwamen enthousiastelingen bij Pauwels een racefiets kopen.
In die cultuur is ook Tejay Van Garderen wielrenner geworden. Al vanaf zijn tiende jaar zit hij op het smalle zadel en toonde van meet af aan over veel talent te beschikken. Dat hij daarmee in die uithoek van de USA niet ver komt, werd hem al jong duidelijk en op zeventienjarige leeftijd dook zijn naam al op in Nederlandse koersen voor junioren.
In 2008 werd hij opgenomen in de opleidingsploeg van Rabobank en in datzelfde jaar won hij een etappe in de Tour de l’Avenir, waar hij als achtste in het klassement eindigde. Een jaar later deed hij mooie dingen in Olympia’s Tour, waarna hij een contract mocht tekenen bij HTC Columbia, de voortzetting van de in opspraak geraakte T-Mobile ploeg.
In 2012 werd hij opgenomen in de BMC-ploeg en kreeg zijn carrière vaart. Hij won dat jaar de jongerenklassementen in Parijs-Nice, het Internationaal Wegcriterium en zijn naam kreeg een bekende klank toen hij dat klassement ook in de Tour de France in de wacht sleepte. In het eindklassement werd hij vijfde.
Die plaats behaalde hij twee jaar later nog eens en hij won verder de eindklassementen in de Ronde van Califorië en de USA Pro Challenge, de laatste koers zelfs twee keer. Wat precies de oorzaak is weet ik niet, maar daarna heeft Tejay geen opzienbarende prestaties meer geleverd.
Hij heeft veel pech, maar ook steeds slechte dagen, waarin hij zomaar uit de groep met favorieten wappert en op grote achterstand eindigt. Ook dit jaar begon hij goed in de Tour om uiteindelijk op de 32ste plaats in Parijs aan te komen.
Of het feit dat hij in 2016 het Zika virus opliep oorzaak van zijn mindere presteren is, weet ik niet. Het is een virus dat vooral gevaar oplevert voor zwangere vrouwen, dus had Tejay niets te vrezen. Wellicht zijn er toch sporen van de ziekte achtergebleven die zijn grote doorbraak hebben voorkomen.
Zo nu en dan zien we nog staaltjes van zijn grote klasse, vorig jaar won hij nog een rit in de Ronde van Italië (foto 1), maar een toekomstig Tourwinnaar ziet niemand meer in hem. Tejay wordt vandaag dertig jaar.

12-08-2018