Sylvain CHAVANEL

Geboortedatum: 30 juni 1979
Geboorteland: Frankrijk

Morgen gaat Sylvain Chavanel voor de zeventiende keer van start in de Tour de France. Daarmee evenaart hij het aantal van George Hincapie, die gisteren zijn verjaardag vierde. Slechts twee keer haalde hij het einde niet en er staan drie etappezeges op zijn naam.
De oudste van het broederpaar Chavanel (Sébastian is twee jaar jonger) is al sinds 2000 beroepsrenner en zijn carrière kun je het best omschrijven als wisselvallig. Hij behaalt soms verrassende overwinningen, maar staat dan weer een paar jaar droog.
Hij is een goede tijdrijder en in die discipline was hij zes keer kampioen van Frankrijk. Verder is hij vooral goed in kleine etappekoersen. Drie keer zegevierde hij in de Ronde van Poitou-Charentes en twee keer in de Vierdaagse van Duinkerke en de Driedaagse van De Panne-Koksijde.
Ook de Ronde van de Haut-Var, de rondes van België en Sarthe staan op zijn erelijst. In de klassiekers was hij minder succesvol. Een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen en overwinningen in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl daargelaten.
Mimo, zoals zijn bijnaam luidt, won ook etappes in de Ronde van de Middellandse Zee, Parijs-Nice en de Catalaanse Week. Plus nog die drie etappes in de Tour de France, de wedstrijd waarin hij zich als klassementsrenner niet kon laten gelden.
Daarvoor komt hij als klimmer tekort. Niet onvermeld mag blijven dat Sylvain ook twee regenboogtruien in zijn bezit heeft. Truien die hij zelden zal hebben gedragen. Met zijn toenmalige ploeg QuickStep werd hij in 2012 en 2013 wereldkampioen ploegentijdrit.
Met doping is Chavanel nooit in verband gebracht, hoewel hij in de eerste jaren van zijn profcarrière de zwartste periode was die de professionele wielersport ooit heeft beleefd.
Wel heeft hij zich vaak opgewonden over de hypocrisie ten aanzien van doping. "Als een tennisgrootheid als John McEnroe bekent dat hij doping heeft gebruikt, dan is dat slechts een kort berichtje in de krant, maar als een onbekende renner betrapt wordt is dat een maand lang voorpaginanieuws."
Sylvain Chavanel wordt vandaag 38 jaar, maar ik ben er vrijwel zeker van dat we hem in de komende weken wel weer zullen zien. In zijn geliefde rol van aanvaller. Leer mij Sylvain kennen.

30-06-2017