Sydney PATTERSON

Geboortedatum: 10 augustus 1927
Geboorteland: Australië
Overleden op: † 28.11.1999

Deze Australiër was in de jaren vijftig een van de beste en veelzijdigste baanrenners. Hij behoorde niet alleen tot de - pak 'm beet - twaalf topsprinters van toen, maar hij was ook een geducht achtervolger.
Bij de sprinters was hij één keer de beste van de wereld en bij de achtervolgers drie keer. In 1950 was hij wereldkampioen poursuite bij de amateurs, nadat hij een jaar eerder bij de amateursprinters ook al een regenboogtrui had veroverd.
Bij de beroepsrenners werd hij in 1951 derde bij de sprinters en bij de achtervolgers twee keer, in 1952 en '53, eerste. Zijn geld verdiende hij echter in de zesdaagsen. Hij won er zestien en hij staat daarmee in de top dertig aller tijden.
Het best herinner ik mij Sid Patterson uit het in 1961 verschenen boekje 'Met banddikte' van Jan Derksen. Die beschrijft zijn Australische collega als een man die de spanning van de piste graag doorbrak met een avondje stappen.
Dat deed hij ook in 1953 aan de vooravond van het WK in Zwitserland. Een paar dagen daarvoor had hij een contract afgewerkt in Kopenhagen en in die stad ligt het vermaarde uitgaanscentrum Tivoli.
Daar kon Sid geen weerstand aan bieden en samen met zijn Nederlandse collega Arie van Vliet dook hij onder in het frivole leven van Wein, Weib und Gesang, zoals dat toen discreet genoemd werd.
Ze kwamen er wat gehavend en rafelig uit en dat was duidelijk zichtbaar toen ze in Zürich aankwamen. Nog enigszins onder invloed van de champagne sprak Patterson de daar aanwezige pers toe.
Hij stelde met veel overtuiging dat naar zijn mening niemand anders dan zijn grote vriend Arie van Vliet wereldkampioen bij de sprinters ging worden en dat hij op één been zijn wereldtitel achtervolging zou gaan prolongeren.
Toen doken ze eindelijk het bed in om direct anderhalf etmaal aaneen in een diep coma weg te snurken. Een week later stonden ze broederlijk op het erepodium van het Olympisch Stadion, beide in de regenboogtrui. Zoals voorspeld.
In het Olympisch Stadion werden altijd een paar dagen na het WK de Revanches van de Wereldkampioenschappen georganiseerd. Daar voerden de heren dan nog een shownummertje op dat ze uiteraard wonnen.
Zo was het afgesproken. Of hij daarna nog op het Rembrandtplein of op de Zeedijk is gesignaleerd, vermeldt het boek van Derksen niet, maar het zou best kunnen. Leuke man.
Sydney Patterson overleed op 28 november 1999 op 72-jarige leeftijd.

10-08-2017