Sven NYS

Geboortedatum: 17 juni 1976
Geboorteland: België

Wie zou ik anders als de jarige van vandaag kunnen kiezen dan hem. De populairste Belgische veldrijder van de laatste twintig jaar. Zijn erelijst is lang en indrukwekkend.
Hij was negen keer Belgisch kampioen veldrijden; zeven keer mocht hij na een lang en inspannend seizoen de wereldbeker mee naar huis nemen en dertien keer won hij de competitie om de Super Prestige.
Het aantal wereldtitels dat hij behaalde blijft daar helaas bij achter. Vaak speelde de pechduivel hem parten, soms de concurrentie. Achttien keer was hij deelnemer, waarvan hij twee keer de finish niet haalde.
Van de overige zestien keer stond hij negen keer op het erepodium. Vijf keer als derde, twee keer als tweede en twee keer als wereldkampioen.
Dat hij niet vaker de regenboogtrui heeft gedragen heeft meerdere oorzaken. In het begin van zijn profcarrière was het het ploegbelang dat hem parten speelde. In één ploeg (Rabobank) met Adrie van de Poel en Richard Groenendaal moest hij wel eens vol spijt op zijn lippen bijten.
Later na zijn tijd bij Rabobank kreeg hij te maken met vaak gelijkwaardige concurrentie. Met name Zdenek Stybar en Niels Alberts hebben hem menigmaal verslagen.
Hij bleef echter optimistisch doorgaan en het hoogste nastreven, ook al stond het huilen hem wel eens nader dan het lachen. Hij was een gentleman op de fiets en droeg dat ook uit.
Nys had als renner een geweldige eerzucht. Hij stond altijd aan de start met de vaste wil om te winnen. Ze noemden hem daarom 'De Kannibaal’, de bijnaam die ooit heeft toebehoord aan de grootste renner aller tijden, die vandaag ook zijn verjaardag viert.
Omdat het veldrijden geen Olympische sport is en hij ook graag eens aan de Olympische Spelen wilde meedoen, legde hij zich in de aanloop naar de spelen van Beijing in 2008 toe op het mountainbiken.
Hij behaalde geen Olympische medaille, maar werd wel vijf keer Belgisch kampioen in deze discipline. Ook op de weg heeft hij meermalen blijk gegeven hiervoor talent te hebben. Vooral op de kasseien van Parijs-Roubaix was hij in zijn element.
Maar zijn hartstocht was toch het veldrijden, de sport waarvan hij afgelopen maart afscheid nam. Eerst in de laatste koers die hij reed in Waregem en vervolgens op 5 en 6 maart jl. in het Antwerpse sportpaleis dat twee avonden achter elkaar tot de nok toe gevuld met zijn supporters.
Als eind september het veldritseizoen weer begint en we week na week de matadoren in die tak van sport door bos en veld zien zwoegen, zal hij er niet meer bij zijn. We gaan Sven Nys zeker missen.

17-06-2016