Svein TUFT

Geboortedatum: 9 mei 1977
Geboorteland: Canada

Canada is geen echte wielernatie, naar onze Europese maatstaven gerekend, maar er wordt in dat onmetelijke land wel degelijk goed en hard gefietst. Daar hebben we hier nauwelijks weet van en we kennen eigenlijk maar twee wielrennende Canadezen die die mooie uitslagen reden en dat zijn Steve Bauer en Ryder Hesjedal.
Hoewel hij al zo’n vijftien jaar professioneel op de fiets zit is Svein Tuft veel minder bekend dan bijvoorbeeld Bauer. Die reed na het behalen van een zilveren medaille bij de spelen van 1984 in Los Angeles al snel als prof in Europa. Tuft reed tot 2008 vrijwel uitsluitend op het Amerikaanse continent.
Heel succesvol overigens, want de in Langley (British Columbia) geboren sportfanaat met Noorse roots is vooral een tijdrijder van formaat en wedstrijden tegen het horloge zijn daar net zo populair als in het moederland Engeland.
Svein is een echte sportjongen die al overal aan had meegedaan voor hij wielrenner werd. Als het maar zwaar, uitputtend en in de vrije natuur was. Op zijn vijftiende jaar besloot hij dat hij lang genoeg op school had gezeten en hij stortte zich met veel enthousiasme op sporten als bergbeklimmen en langeafstandfietsen.
Zo deed hij als jongetje al mee aan een fietstocht over vierduizend mijl van British Columbia naar Alaska. Vanaf 2001 was hij fanatiek aan het wielrennen en sindsdien heeft hij een abonnement op het Canadees kampioenschap tijdrijden.
Sinds 2009 rijdt hij pas echt in Europa, nadat hij een contract kreeg aangeboden van Jonathan Vaughters de baas van de Garmin-Slipstream-ploeg waar toen ook vier Nederlanders voor reden.
Hij dankte die overeenkomst waarschijnlijk aan zijn opvallende prestaties in Beijing waar hij zevende werd in de Olympische tijdrit en vooral aan zijn tweede plaats in het WK tijdrijden in Varese.
Tuft is dan ook hoofdzakelijk bekend als tijdrijder, want zowel individueel, als in koppeltijdriten en als de motor van de ploeg in ploegentijdritten heeft hij vele successen op zijn naam staan.
 Zo is hij voor de tiende keer in zijn loopbaan Canadees kampioen tijdrijden, tegen één keer op de weg. Sinds 2012 maakt hij deel uit van de Australische ploeg Orica GreenEdge en wordt daar vooral gewaardeerd als een uitstekende teamspeler.
Svein Tuft wordt vandaag 39 jaar en het einde van zijn carrière komt onherroepelijk in zicht. Misschien is dit al zijn laatste seizoen. Dat is aan hem.
Het feit dat hij nog zo waardevol is voor de ploeg, kon er echter wel eens voor zorgen dat hij een van de weinige van de huidige generatie renners is, die in koers de veertig gaat passeren.

09-05-2016