Susanne LJUNGSKOG

Geboortedatum: 16 maart 1976
Geboorteland: Zweden

Susanne Ljungskog zag er als topwielrenster uit zoals je je een Zweedse voorstelt. Groot en blond. Een zeer ervaren renster in het internationale vrouwenpeloton. Met een erelijst van hier tot Stockholm.
Ze won de Ronde van Toscane, de Holland Ladies Tour, ze was meerdere malen kampioene van Zweden, zowel in de individuele wegwedstrijd als in de tijdrit en ze was natuurlijk twee keer wereldkampioene.
In 2002 in het Belgische Zolder en een jaar later in het Canadese Hamilton. Beide keren zat ze in het vaarwater van onze Mirjam Melchers. Mevrouw Van Poppel ging beide keren voor goud, maar ook twee maal was Susanne haar kwelgeest.
In Zolder raakten ze elkaar in de finale en Ljungskog bleef overeind, terwijl Melchers op het asfalt stuiterde en in Hamilton gooide die verrekte ouwe taainagel Jeannie Longo roet in het eten, toen de dames in de laatste kilometers positie kozen.
De onverwoestbare Française plaatste een demarrage en verscheurde daarmee alle strijdplannen. Atletisch was de schonkige Longo geen partij meer voor kanonnen als Ljungskog en Melchers, maar dan moesten ze haar wel gaan halen.
En wie dat als eerste doet is geklopt. Een ijzeren wielerwet en om dat spelletje perfect te spelen heb je stalen zenuwen nodig. En de zenuwen van Melchers waren wel van staal, maar dat was tegen Ljungskog niet voldoende.
Een van de grootste exportproducten van Zweden is edelstaal en daar kan staal niet tegenop. Melchers pakte Longo en werd vervolgens op de streep geklopt door Susanne. Balen natuurlijk.
Gelukkig kenden de dames elkaar te goed om er een vete van te maken. Ze waren destijds zelfs ploeggenoten bij Team Flexpoint. Liever gingen ze in hun gloriejaren samen op de foto.
Susanne Ljungskog viert vandaag haar 42ste verjaardag. Misschien belt Mirjam haar wel om nog eens over Hamilton te beppen.

16-03-2018