Stuart O'GRADY

Geboortedatum: 6 augustus 1973
Geboorteland: Australië

Het fantastische succes van Team Sunweb-Giant in de afgelpoen Tour de France, met vier etappezeges en twee klassementen, doet mij denken aan de grote dagen van TI-Raleigh. Het belang van geen van de renners gaat boven het ploegbelang, was in beide gevallen het credo.
Daarom botste Peter Post met het karakter van een Roy Schuiten, liep het spaak met Hennie Kuiper en hebben talenten als Fedor den Hertog en Adrie van der Poel nooit voor Raleigh gereden. Waar Post puur op intuïtie werkte, daar handelt Iwan Spekenbrink op zijn kennis op het gebied van marketing en psychologie.
Tussen Post en Spekenbrink zitten een kwart eeuw en in de jaren daar tussen is er maar één teammanager geweest dieook wist dat het zo moest en dat was de Deen Bjarne Riis. Met zijn ploegen Jack & Jones, CSC en Saxo imiteerde hij de succesformule van Raleigh.
Duidelijke verhoudingen binnen de ploeg, onvoorwaardelijke loyaliteit aan het ploegbelang en samenwerking waren ook de drie pijlers waar Riis zijn beleid op baseerde en waarmee hij zo veel succes heeft behaald. Tot hij als dokter Faust zijn ziel verkocht aan de duivel, multimiljonair Tinkoff.
Je moet er de juiste renners voor hebben om het systeem van Raleigh te imiteren en die had Riis. Iedereen bij Post kon winnen en dat kon bij Riis ook. Als Raas niet won, dan won Knetemann. in de Tour van 2008 was Franck Schleck de kopman in de Tour, maar toen die geen meter ruim te kreeg van de concurrentie, schoof Riis Sastre naar voren om de Tour te winnen.
Een belangrijke rol in de ploeg van Riis was weggelegd voor de Australiër Stuart O’Grady, de oud-renner die vandaag zijn 44ste verjaardag viert. Hij was de belangrijkste vinbindingsofficier tussen Riis en de renners, was tactisch sterk, maar behaalde ook zelf successen met als hoogtepunt zijn overwinning in 2007 in Parijs-Roubaix.
Hij was een renner naar mijn hart, omdat hij er altijd voor ging, nooit opgaf en met die onverzettelijkheid een mooie palmares heeft neergezet. Hij was binnen de ploegen van Riis de man was met het overzicht op het schaakbord.
Wat Raas was voor Post, dat was O’Grady voor Riis. Hij behoorde tot een rennerssoort dat gelukkig nog niet is uitgestorven. De aanvaller, iemand die niet bang is om strijdend ten onder te gaan.
Ik mocht O’Grady graag zien rijden, of hem geïnterviewd zien. Met die mooie rooie lachende sproetenkop en dat Australische Engels was hij jarenlang een voorbeeld. Een voorbeeld wellicht voor Iwan Spekenbrink, die renners zocht en vond als O'Grady. Renners die mede het succes van Sunweb-Giant hebben bepaald.
Daar zitten nu ook O’Grady’s ook al heten ze daar Dumoulin, Barguil, Matthews en Ten Dam. Zo lang dit soort renners in het peloton rijden, is er hoop dat er in de nabije toekomst weer volop geknokt gaat worden om de Tourzege. Knokken tot ze niet meer kunnen en de vellen erbij hangen.

06-08-2017