Stefano GARZELLI

Geboortedatum: 16 juli 1973
Geboorteland: Italië

Stefano Garzelli was een van de betere Italianen van de laatste twintig jaar. Het hoogtepunt van zijn mooie carrière beleefde hij in 2000 toen hij de Ronde van Italië won. Hij moest het vooral hebben van zijn klimtalenten en ook van zijn niet aflatende aanvalslust.
Zijn profcarrière dreigde te floppen nog voor die was begonnen, want hij kwam nergens aan de bak ondanks het feit dat hij in het jaar voor hij beroepsrenner werd de Ronde van Lombardije voor amateurs had gewonnen.
Een toevallige ontmoeting bij een benzinepomp met sportdirecteur Giuseppe Martinello van Mercatone Uno leverde echter alsnog een contract op. De ploeg was gebouwd rond vedette Marco Pantani en Stefano werd tot knecht gebombardeerd.
Hij was er in 1998 niet bij toen het olifantje de Tour de France won, maar wel in 1999 het jaar dat Armstrong in de Tour aan zijn zevenklapper begon. Het was ook het jaar dat de neergang van Pantani begon en hij wegens een te hoge hematocrietwaarde uit de Ronde van Italië werd gezet.
In 2000 dacht iedereen dat het met Pantani gebeurd was, maar Il Pirata kwam ondanks een abominabele voorbereiding toch aan de start. Hij reed zich langzaam in vorm, maar was geen kandidaat voor de eindzege.
In plaats daarvan stond hij Garzelli bij in diens strijd om de laatste roze trui met Francesco Casagrande. Garzelli trok toen nog de aandacht met een wit geblondeerd kapsel, maar in de loop der jaren is hij biljartbalkaal geworden als zijn vroegere kopman, die hij altijd is blijven vereren.
Hij wist in de jaren daarna in de Giro elk jaar weer op te vallen, zonder de ronde van zijn land nog een tweede keer te winnen. Wel werd hij nog een keer tweede en eindigde hij vijf keer bij de eerste tien.
In 2010 wist hij nog de aandacht te trekken met een mooie overwinning in de klimtijdrit op de Kronplatz. Hij haalde echter het einde van die ronde niet, want de blessures aan heup en benen na een val in de afdaling van de Mortirolo waren te erg.
Garzelli reed de Giro veertien keer, won negen etappes, twee keer het bergklassement en stond twee keer op het erepodium. Je kunt wel zeggen dat het zijn wedstrijd was, want in vijf deelnames aan de Tour de France maakte hij weinig indruk. Hij reed één keer de Vuelta en eindigde verdienstelijk als elfde.
In het klassieke werk was hij minder bedreven. Hij reed elk jaar de heuvelklassiekers in het voorjaar en in de herfst de Ronde van Lombardije. Als Italiaan was Milaan-San Remo verplichte kost. Behalve door een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik haalde hij nergens het podium.
Helaas heeft de renner uit Varese een dopingverleden, waarvoor hij in 2002 en 2003 een schorsing van negen maanden heeft uitgezeten. Met dat stempel op zijn voorhoofd moest hij in 2004 gedogen dat hij niet welkom was in de Tour de France.
Stefano Garzelli viert vandaag zijn 44ste verjaardag.

16-07-2017