Stefan SCHUMACHER

Geboortedatum: 21 juli 1981
Geboorteland: Duitsland

Ik denk dat de Duitsers best wel trots op hun landgenoten in de Tour de France kunnen zijn. Zeker op Kittel. Maar dat is wel eens anders geweest. Zo’n tien jaar geleden bekenden enkele Duitse renners doping te hebben gebruikt, bij wie een grootheid als Erik Zabel.
Andere Duitse renners met Jan Ullrich voorop lagen onder zware verdenking en Stefan Schuhmacher was zelfs een recidivist. In 2005 testte hij in de Ronde van Rheinland-Pfaltz positief op de chemische stof cathine, dat in medicijnen zit tegen hooikoorts.
Schumacher was toen nog een vrij onbekende renner in dienst van de Nederlandse formatie Shimano-Memory Corp. Hij had het geneesmiddel van zijn huisarts gekregen en dat was ook nog eens zijn eigen Mutti.
Na maanden gezeur werd hij niet geschorst en kreeg hij een contract bij Gerolsteiner. Sprankelend als bronwater won hij in 2006 gelijk de Ronde van Polen en de Eneco Tour en zijn naam was gevestigd.
Hij won dat jaar ook nog twee ritten in de Ronde van Italië en hij werd populair. In navolging van zijn naamgenoot in de Formule I ging men hem Schumi noemen. Een jaar later won hij op fraaie wijze de Amstel Gold Race en was hij een van de smaakmakers in het WK in Stuttgart.
Hij werd geen wereldkampioen, maar wel werd kort daarna bekend dat zijn bloedwaarden verdacht waren. Het kwam wederom niet tot een schorsing, maar kort daarna werd hij in zijn auto aangehouden voor een alcoholcontrole en er werden sporen van amfetamine in zijn bloed gevonden.
Hij ging weer vrijuit, maar de boulevardpers opende de jacht, zeker nadat hij met een borrel op zijn auto wat slordig tegen een tuinhekje had geparkeerd. Sportief ging hij onverdroten door met goede resultaten.
In de Tour de France van 2008 verbaasde hij vriend en vijand met een superieur gereden tijdrit, waarin hij erkende specialisten in die discipline het nakijken gaf. Normaal gesproken was dit een ritje voor Cancellara en Millar, maar Schumacher raffelde de dertig kilometer af met een gemiddelde van 49,5 kilometer per uur. Hij veroverde de gele trui en de Duitse pers wankelde.
Moesten ze hem op zijn sportieve daden beoordelen of op zijn verleden als dopeverdachte. Voor hij ze uit die spagaat kon halen, verspeelde hij zijn gelben Trikot al weer door een val. Kim Kirchen nam de trui over en in de Pyreneeën kon Schumi het geweld van de grote klimmers niet meer volgen.
Hij zakte in het klassement uit de top tien. Uiteindelijk werd Stefan Schumacher betrapt en werd zijn naam uit de uitslagen verwijderd. Hij was in die jaren niet de enige.
Stefan Schumacher viert vandaag zijn 36ste verjaardag. Jong genoeg om nog aan de nu bezig zijnde Tour te hebben kunnen meedoen.

21-07-2017